Yhdysvalloissa kiistellään jälleen nuorten juomisen ikärajasta

Koulujen ja erityisesti yliopistojen lukukausien alkamisen kynnyksellä Yhdysvalloissa on jälleen virinnyt kiivassävyinen keskustelu nuorten laillisesta alkoholin nauttimis- ja ostoiästä. Yhdysvalloissahan tuo ikäraja on yhä 21 vuotta.

Keskustelun aloittivat tällä kertaa Yhdysvaltojen tunnetuimpien yliopistojen rehtorit. Yli sata heistä on allekirjoittanut vetoomuksen ikärajan laskemisesta 18 vuoteen.

Rehtoreiden mukaan nykyiset lait innostavat vasta yliopistonsa aloittavia nuoria ryyppäämään rankasti. Alkoholia on kampuksilla helposti saatavilla ja monet nuoret pääsevät siellä ensi kertaa kosketuksiin viinan kanssa. Tämä on johtanut joka syksy murhenäytelmiin, kun nuoria on menehtynyt alkoholimyrkytyksiin hallitsemattoman bailauksen jälkeen.

Hampaaton laki

Yliopistojen rehtorit painottavat myös sitä, että laki on hampaaton ja että sen kiertäminen murentaa nuorten kunnioitusta lakeja kohtaan.

- Se on laki, jota pidetään epäreiluna ja epäoikeudenmukaisena ja syrjivänä juuri siinä ryhmässä, jota se koskee, painotti John McCardell, entinen Middlebury College in Vermont -yliopiston rehtori CNN-uutisille.

McCardell muistutti myös siitä, että 18-vuotiaat voivat mennä naimisiin, ajaa autoa, ostaa asunnon, äänestää ja liittyä armeijaan - mutta eivät ole lain silmissä riittävän kypsiä juomaan edes olutta.

- Kyllä ainakin olutta ja viiniä pitäisi saada ostaa 18-vuotiaana, miettii marylandilainen 18-vuotias Andrew Bowen.

Hän on itse aloittamassa ensimmäistä vuottaan yliopistossa.

- Lähes kaikki juovat siellä, ja kokemattomat voivat villiintyä liikaa. Heistä tuntuu, että jos he rikkovat lakia, niin se on parasta tehdä kunnolla, Bowen tietää

Rumat tilastot

Raittiusjärjestöt ovat kuitenkin nousseet heti takajaloilleen ja pitävät rehtoreiden ehdotusta vastuuttomana. Järjestöjen edustajat kuitenkin myöntävät, että juominen yliopistojen kampuksilla on yhä kasvava ongelma.

Tilastojen mukaan 40 prosentilla opiskelijoista on ongelmia alkoholin kanssa ja jopa puoli miljoonaa opiskelijaa loukkaantuu vuosittain onnettomuuksissa, joissa alkoholi on osatekijä.

Alkoholin aiheuttamia kuolemantapauksia on kampuksilla kirjattu vuosittain yli 1700.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat