Mainos

Yhdysvalloissa alustava sopu roskapankista

Yhdysvalloissa kongressin edustajat ovat päässeet alustavaan sopuun jättimäisen roskapankin perustamisesta. Periaatteellisen sovun syntymisestä kertoi demokraattipuolueen senaattori Chris Dodd, joka on ollut asiaa setvivän työryhmän puheenjohtaja. Esitys on viety valtionvarainministeri Henry Paulsonin tarkastettavaksi.

Kongressi on kiistellyt 700 miljardin dollarin (vajaan 500 miljardin euron) pelastuspaketin ehdoista koko viikon, ja Valkoisen talon mukaan aika on loppumassa.

Kongressin edustajat ja molemmat presidenttiehdokkaat Barack Omaba ja John McCain kokoontuvat myöhemmin päivällä Valkoiseen taloon lopullisiin neuvotteluihin.

Doddin mukaan on hyvin mahdollista, että sopuun pääsyn jälkeen roskapankkia koskeva lakiesitys saadaan kongressin eri portaiden läpi parissa päivässä, eli mahdollisesti viikon loppuun mennessä.

Ilman sopua lisää ongelmia

Alustavien tietojen mukaan laki sisältää luottohelpotuksia asunnonomistajille, palkkioiden rajoituksia valtion syliin kaatuvien pankkien johtajistolle ja osakkeiden osto-oikeuksia. Kongressille jää myös oikeus valvoa valtionvarainministeriön toimia roskapankin kanssa, ja veronmaksajien sanotaan olevan suojassa roskapankin kustannuksilta.

Yhdysvallat pyrkii roskapankin avulla suitsimaan finanssikriisiä, joka sai alkunsa niin sanotuista subprime-asuntoluotoista.

Käytännössä pankkien ongelmasaatavat ja niiden vakuutena oleva omaisuus siirrettäisiin valtion erityisrahastoon.

Wall Street virkistyi sopumahdollisuuksista. Dow Jones -indeksi oli kivunnut 2,65 prosenttia pari tuntia ennen pörssien sulkeutumista. Nasdaqin nousu oli 2,4 prosenttia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.