Mainos

Yhdysvalloissa äärimmäisen tiukat turvatoimet

Korotettu terrori-iskujen valmiustila näkyy ja tuntuu uudenvuoden vietossa Yhdysvaltain suurkaupungeissa. Sisäisestä turvallisuudesta vastaavan ministeriön mukaan turvatoimet ovat ennenkokemattoman tiukat. Valmiustilaa nostettiin joulun alla viisiasteisessa luokituksessa toiseksi korkeimmalle tasolle.

Liittovaltion poliisi FBI kertoi saaneensa vihiä, että al-Qaida ja muut terroristijärjestöt suunnittelevat uusia iskuja. New Yorkissa pormestari Michael Bloomberg luonnehti turvatoimien suunnitelmaa kaupungin historian kattavimmaksi.

Juhlinnan keskuspiste Times Square suljetaan liikenteeltä jo neljältä iltapäivällä. Alueelle saapuvat juhlijat ja heidän laukkunsa tutkitaan metallinpaljastimilla. Kaupungissa on tuhansia siviilipukuisia poliiseja, jotka liikkuvat juhlijoiden joukossa kaduilla ja metrossa. Katoilla väijyy poliisin tarkka-ampujia, poliisin pommiryhmät ovat lähtövalmiudessa. Eri puolille kaupunkia on asennettu radioaktiivisuutta mittaavia laitteita. Manhattanin ilmatila suljetaan muilta kuin poliisin helikoptereilta. Manhattanille johtavalla George Washingtonin sillalla sekä Hollandin ja Lincolnin tunneleissa on ylimääräisiä tarkastuksia ajoneuvoille. Times Squarella juhli viime vuonna arviolta 750 000 ihmistä.

- Elämme vaarallisessa maailmassa. Yritämme varmistua siitä, että mahdolliset virhearviomme johtuvat liiallisesta varovaisuudesta, Bloomberg sanoi.

Myös Washingtonin, Chicagon ja Las Vegasin keskikaupungin ilmatila suljetaan uudenvuodenyönä. Las Vegasissa poliisi on tehnyt ylimääräisiä ase-etsintöjä. Tuhansia poliiseja ja muuta turvahenkilöstöä on määrätty töihin pelikaupungin yöhön. FBI pitää Las Vegasia mahdollisena uuden iskun kohteena. Siellä on 18 Yhdysvaltain 20:stä suurimmasta hotellista.

Viranomaiset ovat varoittaneet mahdollisten lentokonekaappausten lisäksi radioaktiivisuutta levittävistä niin kutsutuista likaisista pommeista. Bostonissa, missä uudenvuoden festivaaliin odotetaan jopa miljoonaa vierasta, on kaduilta poistettu metalliesineitä. Kaikkialla Yhdysvalloissa vartioidaan tarkasti suurempia urheilutapahtumia, ostoskeskuksia ja voimalaitoksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.