Mainos

Yhdysvalloissa äänestetään Obaman terveyspaketista

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone on aloittanut ratkaisevan käsittelynsä presidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksesta. Jos lakiesitys hyväksytään edustajainhuoneessa, se menee ensi viikolla vielä senaatin käsittelyyn.

Virallinen keskustelu lakiesityksestä on käynnissä ja äänestykset ovat luvassa joitakin tunteja myöhemmin. Virkamieslähteistä on kuitenkin varoiteltu, että viimeinen ratkaiseva äänestys uudistuksen kohtalosta voi venyä jopa aamuun.

Viime hetken diili abortinvastustajien kanssa

Obaman hallinto on solminut viime hetken lehmänkaupat hangoittelevien demokraattiedustajien kanssa terveydenhuoltouudistuksen läpiviemiseksi.

Edustaja Bart Stupak ilmoitti äänestävänsä lakiesityksen puolesta, kun hallinto suostui siihen, ettei liittovaltion varoja käytetä abortteihin. Stupakin ja hänen muutaman abortinvastaisen aatetoverinsa tuki käytännössä varmistaa sen, että terveysuudistus hyväksytään edustajainhuoneessa myöhemmin tänään.

Obaman on määrä äänestyksen jälkeen antaa asetus, joka vahvistaa ennestään voimassa olleet rajoitukset, joiden mukaan liittovaltion tukia ei saa edes epäsuorasti käyttää abortteihin.

Vastustajat turvautuivat herjauksiin

Sekä salissa että ulkona lakiesityksen vastustajat ovat turvautuneet herjaavaan kielenkäyttöön, jota monet kongressin jäsenet kommentoivat poliittisen keskustelun aallonpohjaksi.

Edustajainhuoneen republikaanien ryhmänjohtaja John Boehner julisti uudistuksen "vievän maan tuhoon ja johtavan maailmanloppuun", ja hänen puoluetoverinsa Louie Gohmert arveli "demonien vallanneen kongressin".

Kongressin ulkopuolelle kokoontuneet mielenosoittajat ovat puolestaan pilkanneet uudistusta sosialistiseksi ja syytävät herjauksia demokraattien niskaan. Mustaa kongressiedustajaa John Lewisia he haukkuivat neekeriksi.

- Siellä oli suoranaista vihaa ja inhoa, ja ihmiset käyttäytyivät ilkeämielisesti. Olen hämmästynyt, ettemme kykene sivistyneeseen keskusteluun, Lewis sanoi.

Myös toinen demokraatti Emanuel Cleaver ihmetteli, miten julkinen keskustelu näyttää rappeutuneen nimittelyksi ja ihmisten päälle syljeskelyksi.

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.