Mainos

Yhdysvalloilta välittäjä Zaireen

Yhdysvaltain YK-suurlähettilään Bill Richardsonin odotetaan matkustavan lähiaikoina Zaireen, diplomaattilähteet kertoivat tänään. Lähteiden mukaan matkan tarkoituksena on saada rauhanneuvottelut käyntiin.

Yhdysvaltalaislähteet arvelivat, että Richardsonin matka alkaisi ensi viikolla, mutta tietoja matkan aikataulusta tai määränpäästä ei ole vahvistettu. Nimettömänä pysyneiden lähteiden mukaan Richardson toivoo tapaavansa sekä Zairen presidentin Mobutu Sese Sekon että kapinajohtaja Laurant Kabilan.

Presidentti Bill Clinton on hyödyntänyt aiemmin Richardsonin välittäjänkykyjä, muun muassa Burmassa, Haitilla ja Irakissa. Viime marraskuussa häntä tarvittiin Pohjois-Koreassa sekä ydinkieltosopimuksen valmistelussa että vakoilusta syytetyn amerikkalaisen vapauttamisessa.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on useaan otteeseen vaatinut Yhdysvaltoja, Englantia ja Ranskaa käyttämään vaikutusvaltaansa, jotta Mobutu ja Kabila saataisiin neuvottelupöytään.

Pakolaisten etsintä jatkuu Itä-Zairessa

Zairen kapinallisjohtaja Laurent Kabila saapui tänään selvittämään noin 85 000 viidakkoon kadonneen pakolaisen kohtaloa. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja puolestaan sanoi Genevessä, että avustustyöntekijät yrittävät jälleen tänään lentää Kisanganin eteläpuolisella alueella ja etsiä kadonneita pakolaisia. Edustajan mukaan kapinalliset ovat antaneet suostumuksensa uuteen lentoon, mutta varoittaneet samalla, että olosuhteet alueella on erittäin vaaralliset.

Kymmenettuhannet pakolaiset lähtivät tällä viikolla kahdelta Kisanganin kaupungin eteläpuolella sijaitsevalta leiriltä niillä käytyjen taistelujen jälkeen. Avustustyöntekijät pelkäävät, että tuhannet heikot ja aliravitsemuksesta kärsivät pakolaiset menehtyvät viidakkoon.

Useat YK-järjestöt ovat tuominneet pakolaisten kohtelun. YK:n pääsihteerin Kofi Annanin mukaan kapinalliset ovat hitaasti näännyttämässä pakolaiset nälkään. Kabila lentää alueelle myöhemmin tänään saadakseen ensi käden tietoa siitä, mitä pakolaisille on tapahtunut, sissien edustaja kertoi. Kabilan odotettiin tapaavan sekä Euroopan unionin erityislähettilään että YK:n edustajan.

Zairen hallitus on syyttänyt Angolan joukkoja Zairen alueelle tunkeutumisesta pääkaupungin Kinshasan länsipuolella samalla kun Zairen kapinallisten joukot ovat lähestymässä Kinshasaa idästä.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.