Mainos

Yhdysvalloilta odotetaan vuosien jälkeen tukea perhesuunnittelulle

Jo ensimmäisellä viikolla uuden Yhdysvaltain presidentin, Barack Obaman, odotetaan pyörtävän monia edellisen presidentin tekemiä päätöksiä. Yksi niistä on YK:n väestörahaston tukeminen. Entinen presidentti George Bush perui tuen aikoinaan siksi, että väestörahaston syytettiin virheellisesti tukevan Kiinassa yhden lapsen politiikkaa ja abortteja.

YK:n väestörahaston UNFPA:n Brysselin-toimisto on odottanut innolla Barack Obaman astumista valtaan.

- Historia on osoittanut, että demokraattinen hallinto yleensä tukee YK:n väestörahastoa, kertoo UNFPA:n Euroopan-toimiston johtaja Sietske Steneker.

YK:n väestörahasto työskentelee muun muassa perhesuunnittelun ja äitiysterveyden parissa kehitysmaissa. Yhdysvalloissa itseään Pro Life-nimellä kutsuva oikeistolaisryhmä on väittänyt väestörahaston kuitenkin edistävän aborttien tekemista. Tästä syystä republikaaninen George Bush perui vuonna 2002 kongressin rahastolle jo myöntämän 34 miljoonan dollarin määrärahan.

- Jos naisille ei anneta mahdollisuutta perhesuunnitteluun tai ehkäisyn käyttöön, ei voi puolusta elämää. Naiset voivat menettää henkensä tuollaisen politiikan vuoksi, Steneker sanoo.

Bushin politiikasta on kärsinyt myös moni muu järjestö, kuten lisääntymisterveyteen keskittynyt Marie Stopes. Yhdysvallat kielsi syksyllä ehkäisytarvikkeiden jakamisen järjestölle kuudessa eri Afrikan maassa.

Suomen valtio tukee sekä YK:n väestörahastoa että Marie Stopes-järjestöä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.