Mainos

Yhdysvalloille täydet neuvotteluvaltuudet

Yhdysvallat on saanut YK:lta, EU:lta ja Venäjältä täydet neuvotteluvaltuudet lähi-idän kriisissä.

Colin Powell

Yhdysvallat on saanut YK:lta, EU.lta ja Venäjältä täydet neuvotteluvaltuudet Lähi-Idän kriisissä. Samaan aikaan Israel vakuuttaa jatkavansa sotatoimia. Myös itsemurhaiskut ovat jatkuneet yli viikon tauon jälkeen.

Tätä suurempaa diplomaattista painoa rauhan puolesta ei kansainvälisellä yhteisöllä juuri ole.

- Vetoamme välittömän tulitauon ja Israelin vetäytymisen puolesta. Vetoamme myös että puheenjohtaja Arafat käyttäisi kaikki voimansa, YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoi tänään.

YK, Euroopan Unioni ja Venäjä sälyttävät nyt koko arvovaltansa yhden miehen harteille. Yhdysvaltain ulkoministeri Powellin on määrä matkustaa huomenna Israeliin. Panoksena on palestiinalaisvaltio.

- Väkivalta ei vie palestiinalaisten ideaan valtiosta rauhassa Israelin kanssa, Colin Powell sanoi tänään.

Ongelma on kuunteleeko kukaan. Israel jatkaa itsepäisesti operaatioita länsirannalla. Puolentoista viikon sotatoimien siviiliuhreista palestiinalaispuolella on hyvin pahoja aavistuksia.

- Minulla on käsitys että tulemme kauhistumaan näkemäämme, YK:n pääsihteeri Annan arvaili.

Myös itsemurhaiskut ovat jatkuneet puolentoista viikon tauon jälkeen. 8 kuoli ja 20 haavoittui kun matkustaja räjäytti itsensä ruuhkabussissa aamulla.

-Tämä on reaktio rikollisten Sharonin ja kenraali Shaul Mofazin toimille, sanoi tänään iskun tekijäksi ilmoittautuneen Hamas-järjestön tiedottaja Ismail Abu Shanab.

Myös Euroopassa kärsivällisyys loppuu. Euroopan parlamentti ehdottaa, että EU asettaisi talouspakotteita Israelille vastalauseena sotatoimille.

Powell aikoo tavata Arafatin

Powell vahvisti Egyptin vierailunsa päätteeksi, että hänen aikomuksenaan on tavata myöhemmin tällä viikolla Ramallahissa piiritetynä oleva palestiinalaisten presidenentti Jasser Arafat.

Powell ilmaisi myös tyytyväisyytensä Israelin vetäytymiselle joistakin Länsirannan kaupungeista ja toivoi sen merkitsevän alkua väkivallan kierteen loppumiselle alueella. Powell toisti jälleen kerran vaatimuksen, että sekä Israelin että palestiinalaisten on lopetettava väkivaltaisuudet.

Powell kertoi keskustelleensa puhelimitse Israelin pääministerin Ariel Sharonin kanssa. Hän sanoi illalla olevansa varovaisen optimistinen Israelin vetäytymisen suhteen.

Tänään Powell keskustelee Espanjan pääkaupungissa Madridissa Lähi-idän tilanteesta mm. YK:n pääsihteerin Kofi Annanin sekä EU:n ja Venäjän edustajien kanssa. Powell jatkaa matkaansa Euroopasta Lähi-itään huomenna. Hänen tarkoituksenaan on käydä ensin Jordaniassa, ja aloittaa sitten ainakin nelipäiväisiksi suunnitellut keskustelunsa israelilaisten ja palestiinalaisten johtajien kanssa.

Sharon: USA:n ei pitäisi painostaa Israelia


Pääministeri Ariel Sharonin mielestä Yhdysvaltain ei pitäisi painostaa Israelia lopettamaan sotatoimia palestiinalaisia ääriaineksia vastaan Länsirannalla.

Sharon toivoi "suuren ystävämme" Yhdysvaltojen ymmärtävän, että kyseessä on Israelin "eloonjäämistaistelu".

-Rauhasta voi puhua vaikka kuinka, mutta rauhaa ei voi saavuttaa niin kauan kuin on terrorismia, Sharon sanoi. Sharon vakuutti, ettei israelilaisjoukoilla ole mitään aikomusta jäädä palestiinalaisalueille sen jälkeen kun "työ on saatu päätökseen".


(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 10.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.