Mainos

Yhdysvallat yrittää taas Lähi-idän neuvotteluja

Yhdysvallat toivoo Saddam Husseinin pidätyksen vauhdittavan Lähi-idän rauhanneuvotteluja. Sekä Israel että palestiinalaiset vahvistavat, että neuvottelut aloitetaan jälleen tänään.

Amerikkalaiset toivovat Saddam Husseinin pidätyksestä uutta lähtöä myös kuukausia jumissa olleille Lähi-idän rauhanneuvotteluille.

Yhdysvaltain erikoislähettiläs David Satterfield on matkustanut Lähi-itään, missä hän tapaa Israelin ja palestiinalaisten korkeita edustajia.

Osapuolet eivät kerro, keitä kaikkia osallistuu tänään pidettäviin tunnusteleviin neuvotteluihin. Sekä Israel että palestiinalaisten hallinto kuitenkin vahvistavat, että tapaamisia järjestetään.

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekatin mukaan esillä on juuri tiekartaksi kutsuttu Lähi-idän rauhansuunnitelma.

Presidentti George Bush ajaa läpi tiekarttaa, joka tähtää itsenäisen Palestiinan perustamiseen vuonna 2005. Ehtona on palestiinalaisten puolelta terrorismin kitkeminen ja Israelin osalta juutalaissiirtokuntien rakentamisen keskeyttäminen.

Alueella oli eilen levottomuuksia. Palestiinalaiset ammuskelivat Gazassa kohti juutalaissiirtokuntia. Israelin sotilaat puolestaan surmasivat palestiinalaismiehen Länsirannalla.

Palestiinalaisten ja israelilaisten edustajat ovat epävirallisissa tapaamisissa yrittäneet sopia pääministereidensä tapaamisesta. Keskenään osapuolet eivät ole kuitenkaan edenneet mihinkään.

Palestiinalaisten pääministerin Ahmed Qurien kerrotaan haluavan etukäteen takeet siitä, ettei hänen tarvitse palata tapaamisesta tyhjin käsin. Israelin pääministeri Ariel Sharon ei suostuisi ennakkoehtoihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.