Mainos

Yhdysvallat yhä tiukemmin bin Ladenin jäljillä

Kiivaita taisteluja Kandaharissa.

Afganistan


Yhdysvaltain johtama liittouma kiristi tänään silmukkaa terrorismista epäillyn Osama bin Ladenin ympärillä samaan aikaan kun Talebanin asema viimeisessä tukikohdassaan Kandaharissa kävi yhä ahtaammaksi.

Liittouman tiedottaja Kenton Keith vahvisti, että liittouman erikoisjoukkoja on siirretty Itä-Afganistaniin, jossa terrorismista epäillyn Osama bin Ladenin arvellaan piileskelevän.

Afgaaniuutistoimisto AIP kertoi aiemmin, että Jalalabadiin saapui tänään helikopterilla parikymmentä amerikkalaissotilasta koordinoimaan etsintätoimia Tora Boran vuoristoalueella, jonka luolastoissa bin Ladenilla uskotaan olevan kehittynyt bunkkeriverkosto.

AIP:n mukaan amerikkalaiset aikovat keskustella yhteistyöstä paikallisten viranomaisten kanssa. Yhdysvallat ei ole vahvistanut tietoa. Amerikkalaiskoneet pommittivat Tora Boran aluetta eilen ja tänään. Uutistoimisto AIP:n mukaan pommituksissa on saanut surmansa 58 ihmistä. Tora Boran luolat sijaitsevat vaikeiden kulkuyhteyksien päässä, ja niihin pääsee ainoastaan jalkaisin tai hevosella. Paikallisten asukkaiden mukaan mujahideen-soturit käyttivät luolastoa tukikohtanaan Neuvostoliiton miehityksen aikana 1980-luvulla. Tuolloin luolia yhdistäviä tunneleita kaivettiin lisää, ja alueelle kätkettiin suuria määriä aseita.

Lentokentästä taisteltiin

Taleban-joukkojen viimeinen tukikohta Kandahar joutui tänään entistä ahtaammalle, kun opposition joukot etenivät kaupungin lentokentälle ja Yhdysvaltain sotilaskoneet jatkoivat pommituksia alueella.

Talebania vastaan taistelevan pataanikomentajan Gul Aghan edustaja sanoi uutistoimisto Reutersille, että Kandaharin lentokentällä on käyty kiivaita tulitaisteluja paikallisten heimotaistelijoiden ja Talebanin riveissä sotivien arabien välillä, ja molemmilla puolilla on kaatunut useita taistelijoita. Hänen mukaansa kentän terminaali ja kiitorata ovat edelleen Talebanin hallinnassa.

Yhdysvaltain B-52-pommikoneet tekivät useita lentoja Kandaharin yllä sekä päivällä että viime yönä. Pommitusten tuhoista ei ole kerrottu.

Siviilit pakenevat

YK-lähteet kertoivat tänään, että tuhannet Kandaharin asukkaat ovat lähteneet pakoon Yhdysvaltain raskaita pommituksia. Ihmiset kulkevat kohti Pakistanin rajaa.

Kandaharia piirittävillä heimotaistelijoilla on tukenaan pommitusten lisäksi amerikkalaisjoukkoja, jotka odottavat mahdollista käskyä ryhtyä taistelemaan talebaneja vastustavien joukkojen rinnalla. Yhdysvallat on sanonut Kandaharin taistelujen olevan käännekohdassaan.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld sanoi eilisiltana, että jos talebanit eivät antaudu, he kuolevat. Pakistanilainen uutistoimisto NNI kertoi maanantaina, että Talebanin johtaja mullah Mohammad Omar on ottanut käsiinsä Kandaharin puolustamisen. Hänen kerrotaan oleskelevan Kandaharin esikaupungissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.