Mainos

Yhdysvallat vetäytyy yksipuolisesti ABM-sopimuksesta

Yhdysvallat aikoo vetäytyä ballististen ohjusten torjuntaa koskevasta sopimuksesta. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ilmoitti tänään Yhdysvaltojen luopuvan ABM-ohjustentorjuntasopimuksesta "omassa aikataulussaan". Mitään määrättyä ajankohtaa Bush ei kuitenkaan esittänyt sopimuksesta eroamiselle.

Bush sanoi toimittajille, että ABM-sopimus haittaa Yhdysvaltojen pyrkimyksiä rauhan säilyttämiseksi. Bush kertoi, että hän on tehnyt selväksi Venäjän presidentille Vladimir Putinille, että Yhdysvallat haluaa eroon ABM:stä.

Yhdysvaltojen ja silloisen Neuvostoliiton 1972 allekirjoittama ABM-ohjustentorjuntasopimus on ollut asevalvonnan kulmakiviä. Sopimus estää Yhdysvaltoja rakentamasta uutta ohjustentorjuntajärjestelmää, jota Yhdysvallat Bushin mukaan tarvitse "häirikkövaltioita" vastaan.

Venäjä on toistuvasti ilmoittanut, että se vastustaa ABM-sopimuksen lakkauttamista. Myös monet muut maat ovat arvelleet, että sopimuksesta luopuminen saattaa johtaa asevarustelukilvan kiihtymiseen. Amerikkalaiset viranomaiset ovat aiemmin kertoneet, että Yhdysvallat haluaa saada Venäjän kanssa aikaan yhteisen ratkaisun molempien vetäytymiseksi sopimuksesta tai " jollakin muulla tavalla päästä eroon vaikeuksista, joita ABM-sopimus asettaa kehitysohjelmillemme".

Seuraavan kerran korkeimman tason neuvotteluja asiasta käytäneen maiden presidenttien tavatessa toisensa marraskuussa Bushin maatilalla Texasissa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.