Mainos

Yhdysvallat vetäytyy Fallujasta?

Yhdysvaltojen kerrotaan vetäytyneen Fallujan kaupungista hyvän tahdon eleenä.

Yhdysvaltojen kerrotaan vetäneen joukkonsa osittain pois irakilaisesta Fallujan kaupungista. Asiasta ilmoittaneen irakilaisen välittäjän mukaan kyseessä on hyvän tahdon ele. Yhdysvaltain armeijalähteet eivät ole vielä vahvistaneet vetäytymistä.

Yhdysvallat on luvannut vetää joukkonsa pois kaupungista, mikäli tulitauko amerikkalaisten ja kapinallisten välillä pitää. Tämän jälkeen irakilaisten poliisien ja turvallisuusjoukkojen olisi määrä vastata kaupungin turvallisuudesta.

Irakilaislähteiden mukaan yli 600 irakilaista on saanut surmansa ja yli 1200 haavoittunut taisteluissa Fallujassa.

Siepattujen tilanne epäselvä

Uudelleen alkaneiden taistelujen ja ulkomaalaisten sieppausten vuoksi avustusjärjestöt ovat evakuoineet ulkomaalaisia työntekijöitään pois Irakista. Kukaan ei tiedä tarkkaan kuinka monta panttivankia eri kapinallisryhmillä on. Ilmeisesti siepattuja on yli kymmenen.

Tänään siepattiin kaksi tshekkiä Bagdadin pohjoispuolella ja eilen seitsemän kiinalaista lähellä Fallujaa. Yhdysvaltain joukkojen mukaan seitsemän amerikkalaista siviiliurakoitsijaa ja kaksi sotilasta on kateissa Irakissa.

Neuvottelut torstaina siepatun kanadalaisen avustustyöntekijän vapauttamiseksi jatkuivat tänään. Ilmeisesti myös yksi tai kaksi palestiinalaista on vankina.

Eilen vapautettiin brittiläinen rakennusmies. Naamioitunut mies ilmoitti videonauhalla, että kahdeksan muuta panttivankia, kolme pakistanilaista, kaksi turkkilaista, nepalilainen ja filippiiniläinen olisi vapautettu.

Cheney ilmaisi tukensa Koizumille

Neuvottelut kolmen japanilaisen siviilin vapauttamiseksi eivät tuottaneet tulosta. Mujahedin-prikaateiksi itseään kutsuva ryhmä oli uhannut surmata japanilaiset tänään kello 16:n jälkeen, ellei Japani vedä joukkojaan pois Irakista. Alkuillasta ei tiedetty, olivatko siepatut hengissä vai eivät.

Japanissa vieraillut Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney sanoi, että Japanin pääministeri Junichiro Koizumi oli valinnut oikean tien kieltäytyessään vetämästä japanilaisjoukkoja pois Irakista, vaikka sieppausdraama onkin synnyttänyt poliittisia paineita.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.