Mainos

Yhdysvallat vetää joukkojaan Irakista

Yhdysvallat supistaa Irakissa olevia joukkojaan jo lähikuukausina, kertoo puolustusministeri Donald Rumsfeld. Veriset yhteenotot Irakissa jatkuvat. Aamulla kapinalliset surmasivat kahdeksan irakilaissotilasta armeijan tarkastuspisteeseen tehdyn hyökkäyksen yhteydessä.

Yhdysvallat aikoo vähentää joukkojaan Irakissa muutaman tuhannen sotilaan verran ensi kevääseen mennessä. Asiasta kertoo puolustusministeri Donald Rumsfeld, jonka vierailu Fallujan kaupunkiin jatkuu.

- Presidentti Bush on antanut valtuutuksen tarkistaa Yhdysvaltain taistelujoukkojen määrää Irakissa kahdella prikaatilla seitsemästätoista viiteentoista, Rumsfeld sanoi.

Rumsfeldin mukaan Irakista vedetään noin 7000 sotilasta. Samalla Irakin siirtymäkauden toimintoja avustavia amerikkalaisjoukkoja lisätään. Näitä ovat muun muassa tiedustelun tukitehtävissä ja logistiikassa työskentelevät joukot, jotka ovat mukana Irakin turvallisuusjoukkojen kehittämisessä.

Tällä hetkellä Yhdysvalloilla on Irakissa noin 150 000 sotilasta. Määrää lisättiin lokakuun perustuslakiäänestyksen ja viimeviikkoisten parlamenttivaalien turvallisuuden varmistamiseksi. Keväällä amerikkalaissotilaiden määrä laskee alle 138 000:een.

- Nyt ilmoitetut muutokset ovat tunnustus Irakin kansalle edistymisestä siinä, että he ovat ottaneet yhä enemmän vastuuta maastaan, Rumsfeld luonnehtii.

Amerikkalaisviranomaiset ovat toistuvasti vakuuttaneet vähentävänsä joukkoja Irakissa sitä mukaa kun Irakin omia turvallisuusjoukkoja saadaan rakennettua. Fallujasta Rumsfeld matkustaa Jordanian Ammaniin seuraamaan irakilaisjoukkojen koulutusta.

Arvailu jatkuu Britanniassa

Yhdysvaltain aikeista vähentää joukkojaan Irakissa on esitetty viime kuukausina arvailuja ja huhuja. Arvailut jatkuvat nyt yhä kiihkeämpinä Britanniassa, jonka pääministeri Tony Blair teki yllätysvierailun Irakiin torstaina.

Blair sanoi pitävänsä myönteisenä Irakin turvallisuusjoukkojen kehitystä. Hän korosti, että tarkoituksena on vahvistaa Irakin asevoimien ja poliisin toimintakykyä niin, että Britannian omia joukkoja voitaisiin vähentää.

- Se on koko strategian tarkoitus. Poliittista prosessia voi tukea ainoastaan vahva turvallisuusulottuvuus, Blair sanoi.

Britannian pääministeri ei suostunut sanomaan mitään joukkojen vähentämisen aikataulusta, mutta lehdet ovat esittäneet monenkirjavia ennusteita. Sun-lehden saamien tietojen mukaan brittijoukkojen kotiuttaminen alkaisi ensi toukokuussa. Times-lehti on väittänyt, että noin tuhat sotilasta olisi jo vedetty pois ensi askeleena joukkojen vähentämisessä.

Veriset yhteenotot jatkuvat

Kapinalliset surmasivat varhain aamulla kahdeksan irakilaissotilasta armeijan tarkastuspisteeseen tehdyn hyökkäyksen yhteydessä. Kranaatinheittimin ja automaattiasein varustautuneet kapinalliset haavoittivat lisäksi 17 sotilasta.

Hyökkäys tapahtui Adhaimissa, joka sijaitsee 45 kilometriä pohjoiseen Baquban kaupungista. Tämänpäiväinen hyökkäys on pahin viime viikkoisten vaalien jälkeen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.