Yhdysvallat velkaantuu muita nopeammin

Yhdysvaltain julkinen velka kohoaa yhtä suureksi kuin maan bruttokansantuote jo tänä vuonna. USA velkaantuu Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan lähivuodet huolestuttavan nopeasti liittovaltion jättisuurten budjettialijäämien vauhdittamana.

IMF:n ekonomistit ennustavat Yhdysvaltain velan nousevan viidessä vuodessa 112 prosenttiin bruttokansantuotteesta. USA:sta tulee neljänneksi velkaisin teollisuusmaa Japanin, Kreikan ja Irlannin jälkeen.

Kaikkien teollisuusmaiden yhteenlaskettu velka nousee tänä vuonna ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen suuremmaksi kuin niiden bruttokansantuote. Vuoteen 2016 mennessä velka kohoaa 107 prosenttiin teollisuusmaiden bruttokansantuotteesta.

Velan kasvu on IMF:n mukaan aiemmin arvioitua nopeampaa, koska alijäämiä on supistettu odotettua vähemmän. Julkinen talous heikkenee nopeimmin Yhdysvalloissa. USA:n alijäämä nousee tänä vuonna 10,8 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Se on teollisuusmaiden suurin.

Kaikkien teollisuusmaiden julkisen talouden alijäämä laskee tänä vuonna 7,1 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Alijäämä on vain puolisen prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat