Mainos

Yhdysvallat: Vastarinta Fallujassa laantumassa

Amerikkalaislähteiden mukaan kapinnallisten vastarinta Fallujassa on laantumassa. Puolustusministeri Donald Rumsfeldin mukaan taistelu ei kuitenkaan ole ohi.

Yhdysvaltalaisupseerin mukaan irakilaiskapinallisten vastarinta Fallujan kaupungissa on laantumassa.

-Kaksi päivää sitten he tulivat ulos taistelemaan. Viime yönä he pakenivat. Näyttää siltä, että olemme murtaneet heidän taistelutahtonsa, kapteeni Robert Bodisch kertoi uutistoimisto Reutersille varhain tänä aamuna.

Aiemmin Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld muistutti, että taistelu Fallujassa ei ole vielä ohi. Suurin osa kaupungista on Yhdysvaltain joukkojen hallussa, mutta kaupungissa toimii yhä vastarintasoluja.

-On sanomattakin selvää, että kaupungissa on vielä vastarintaa ja vaikeita alueita, Panamassa vieraileva Rumsfeld kertoi toimittajille.

Irakin etsityin mies Abu Musab al-Zarqawi on kuitenkin päässyt pakenemaan kaupungista, kertoi Irakin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Qassem Daoud Bagdadissa.

Fallujan taisteluissa on kuollut kuudessa päivässä yli tuhat irakilaiskapinallista ja ainakin 25 Yhdysvaltain sotilasta. Irakin hallituksen joukkojen miestappioiksi on ilmoitettu viisi.

Irakin väliaikainen pääministeri Ijad Allawi ilmoitti eilen, että hyökkäys Fallujan kapinalliskaupunkiin lähestyy loppuaan. Yhdysvaltain ja Irakin hallituksen maajoukkojen suurhyökkäys kaupunkiin alkoi maanantaina.

Avustussaattue saapui Fallujan esikaupunkiin

Irakin Punaisen Puolikuun avustussaattue pääsi eilen perille Fallujan esikaupunkiin. Saattueeseen kuuluu 30 vapaaehtoistyöntekijää, viisi kuorma-autoa ja kolme sairasautoa, kertoo järjestön edustaja.

Ryhmä pääsi etenemään Fallujan tärkeimpään sairaalaan asti, mutta Yhdysvaltain sotilaat estivät sitä jatkamasta kaupungin keskustaan saakka vaarallisiin olosuhteisiin vedoten.

"Tilanne katastrofaalinen"

Haavoittuneita siviilejä on evakuoitu kaupungista. Evakuointi alkoi jo perjantaina, ja haavoittuneita kuljetettiin sairaalahoitoon Bagdadiin, Irakin väliaikaisen pääministerin Ijad Allawin toimisto ilmoitti.

Tiedossa ei ole, kuinka moni Fallujan noin 300 000 asukkaasta on jäänyt kaupunkiin. Taistelujen siviiliuhrien määrästä ei liioin ole pitäviä tietoja.

- Tilanne Fallujassa on katastrofaalinen. Ihmiset näkevät nälkää ja kuolevat, he tarvitsevat meitä. On meidän velvollisuutemme humanitaarisena järjestönä tehdä työtämme ihmisten hyväksi näissä olosuhteissa, Punaisen Puolikuun edustaja Firdoos al-Abadi kuvasi Bagdadissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.