Mainos

Yhdysvallat varoitti Jugoslaviaa

Jugoslavian poliisi ja armeija jatkoivat tänään raskaasti aseistettujen joukkojen keskittämistä Kosovoon, lähelle Albanian rajaa. Kosovon pääkaupungista Pristinasta lähtevät tiet olivat myös erittäin tarkkaan vartioituja. Yhdysvallat tuomitsi Jugoslavian armeijan toimet Kosovossa ja varoitti harkitsevansa lisää pakotteita serbejä vastaan.

Tarkastuspisteissä olevat poliisit olivat hermostuneita ja maanteiden varsilla asemissa olevat erikoisjoukot taisteluvalmiudessa. Tänään Pristinasta Djakovicaan ja Albanian rajalle johtavalla tiellä nähtiin rajan suuntaan menevä saattue, jossa oli noin 1000 poliisin erikoisjoukkojen miestä, useita panssariajoneuvoja ja kymmeniä aseidenkuljetusautoja. Pian poliisisaattueen jälkeen samaan suuntaan meni armeijan saattue, jossa oli parisenkymmentä miehistönkuljetusautoa ja useita panssariajoneuvoja.

Albaanikylien asukkaat lähellä Albanian rajaa Kosovossa ovat piiloutuneet koteihinsa. Kylät vaikuttavat lähes autioilta, koska asukkaat eivät uskaltaudu enää pelloilleen.

Pristinasta noin 80 kilometrin päässä olevassa Popovacsin kylässä albaaniviljelijät kertoivat armeijan helikoptereiden lentäneen heidän peltojensa yläpuolella jo maaliskuusta lähtien. Viljelijät sanoivat, etteivät he tämän vuoksi ole päässeet tekemään normaaleja kevättöitään. Heidän mukaansa armeijan helikoptereista on valokuvattu kyliä ja niiden asukkaita.

"Sodan alkaminen väistämätöntä"

Kyläläiset totesivat Serbiassa eilen järjestetyn kansanäänestyksen olleen sodanjulistus albaaniväestöä vastaan. Heidän mielestään minkäänlainen sopimus Kosovon albaanijohdon ja serbien kesken ei heitä enää tyydytä.

Niin pääkaupungissa Pristinassa kuin Kosovon maaseudullakin sodan alkamista pidetään väistämättömänä. Kosovon Vapautusarmeijan (KLA) tiedetään jatkuvasti salakuljettavan aseita yli vuorien Albanian puolelta ja harjoittavan joukkojaan yhteenottoa varten. KLA:n joukkojen tiedetään piileksivän kylissä ja vuorilla, ja maaseutuväestön enemmistön sanotaan tukevan heidän toimintaansa.

Jugoslavian liittotasavallan joukot eivät ole tarkkailijoiden mukaan kovinkaan tiukasti pyrkineet estämään aseiden salakuljetusta. Tämän on katsottu olevan merkki siitä, että armeija on valmis taisteluihin albaanien kanssa.

Rajakahakassa kuoli 19 albaania

Pristinassa julkistettiin tänään vastaisena yönä tieto, jonka mukaan 19 Albaniasta Kosovoon pyrkinyttä albaania kuoli rajakahakassa serbien torjuessa heidän tulonsa.

Albaanilähteiden mukaan kahakkaa ei tapahtunut lainkaan. Lähellä rajaa olevat kyläläiset väittivät sitä pelkästään serbien propagandaksi. Serbiviranomaiset todistivat välikohtauksen todeksi esittämällä tänään Pristinassa työskenteleville kymmenille toimittajille videonauhan, jossa näytettiin albaaneilta takavarikoituja aseita sekä muutamia kahakassa pidätettyjä nuoria albaanimiehiä.

Jugoslavian liittoarmeijan Pristinan joukkojen edustaja, kenraali Mirko Starcevic sanoi pahoittelevansa ihmishenkien menetystä, mutta muistutti kuitenkin, että aseistautuneet rajavartijat toimivat maan perustuslain mukaisin valtuuksiin torjuessaan maahantunkeutujat, joita hän nimitti albaaniterroristeiksi.

Kenraali Starcevic totesi, että 200 maahantunkeutujan joukko yritti salakuljettaa aseita Kosovoon. Hän viittasi myös mahdollisiin huumeiden salakuljetusyritykseen, sillä miehiltä oli takavarikoitu "muovikassillinen valkoista jauhetta".

Poliisi mukiloi valokuvajaa

Pristinasta Djakovicaan johtavalla maantiellä, noin 80 kilometrin matkalla oli perjantaina kuusi tarkastuspistettä, joissa vahvasti aseistetut poliisit tutkivat maantiellä liikkujat ja heidän ajoneuvonsa.

Alueella olevat toimittajat ja valokuvaajat ovat saaneet kokea monissa tarkastuspisteissä poliisin vastenmielisyyden heitä kohtaan. Amerikkalaisen toimittajan oppaana ollut albaanitoimittaja mukiloitiin eräällä tarkastuspisteellä, samoin tehtiin eräälle valokuvaajalle.

Klinan tarkastuspisteellä perjantaina suomalaiselta toimittajalta otettiin filmi kamerasta. Poliisi heitti filmin asvaltille, polki filmirullan rikki ja potkaisi sitten tuhoutuneen filmin toimittajan eteen.

Myös albaanit ovat alkaneet suhtautua tiedotusvälineiden edustajiin epäluuloisesti. Albaaniosapuoli pelkää, että tiedotusvälineet pääsevät liian lähelle heidän aseistettuja joukkojaan, joiden olemassaolon he ovat pitkään kieltäneet.

Serbit torjuivat välitysavun

Serbit torjuivat kansanäänestyksessään länsimaiden tarjoaman neuvotteluavun Kosovon kriisissä. Torstain kansanäänestyksessä lähes 95 prosenttia äänesti lännen väliintuloa vastaan, kertoi vaalilautakunta tänään ilmoittaessaan äänestyksen lopullisen tuloksen.

Yhdysvallat varoitti

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan James Rubinin mukaan tilanne albaanienemmistöisessä Kosovossa on "erittäin vakava".
-(Jugoslavian presidentti Slobodan) Milosevic ei ole noudattanut YK:n päätöslauselmien tai yhteysryhmän vaatimuksia. Hän lisää panoksia Jugoslavian armeijan väliintulolla, Rubin sanoi.

Rubinin mukaan Yhdysvallat keskustelee parhaillaan liitolaistensa kanssa "lisätoimista", jotta presidentti Milosevic saataisiin ymmärtämään nykylinjan johtavan vain Jugoslavian pahempaan eristymiseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.