Mainos

Yhdysvallat vapauttaa irakilaisvankeja

USA vapauttaa satoja irakilaisia vankeja sovinnon eleenä, kertovat viranomaislähteet.

Yhdysvallat ilmoitti tänään vapauttavansa satoja vangitsemiaan irakilaisia sovinnon eleenä. Asiasta kertoi Irakin väliaikaishallinnon johtaja Paul Bremer tiedotustilaisuudessa, joka välitettiin satelliitin kautta ympäri maailmaa.

-Huomenna väliaikaishallinto vapauttaa sata irakilaista. Tulevina viikkoina tullaan vapauttamaan vielä satoja lisää, Bremer sanoi.

Bremer muistutti kuitenkin, että vapautettavien tulee täyttää kaksi ehtoa:

-Vapautettavan henkilön tulee pidättyä väkivallasta ja hänellä on oltava joku joka takaa hänet. Sellaiseksi henkilöksi kelpaa uskonnollinen tai alueellinen johtaja, joka on vastuussa vapautettavan teoista. Bremer tähdensi myös, että ketään "jolla on verta käsissään", eli henkilöitä jotka ovat syyllistyneet väkivallantekoihin, ei tulla vapauttamaan. Kaikkiaan väliaikaishallinnon on tarkoitus vapauttaa yli 500 irakilaista.

Liittouma on pidättänyt arviolta 9 000 irakilaista. Samaan aikaan Bremer kertoi, että edelleen vapaana olevia Saddam Husseinin hallinnon jäseniä tullaan metsästämään entistä aggressiivisemmin. Muun muassa Saddamin entisen avustajan Izzat Ibrahim al-Dourin pidätykseen johtavista tiedoista maksettavaa palkkiota korotettiin kymmeneen miljoonaan dollariin (kahdeksaan miljoonaan euroon). Al-Douri on korkea-arvoisin yhä pakosalla oleva Saddamin entisen hallinnon jäsen.

Myös pienempiin rikoksiin ja rikkomuksiin syyllistyneistä etsintäkuulutetuista maksettavia palkkioita korotettiin. Bremer korosti, että vapauttamisia ei pidä nähdä merkkinä siitä, että amerikkalaisten otteet entisen hallinnon kannattajia kohtaan olisivat pehmentymässä sen jälkeen kun Saddam saatiin kiinni.

-Jos he jatkavat taisteluaan, liittouma on valmis ottamaan heidät kiinni tai tappamaan heidät. Ja olen varma, että tuleva Irakin hallitus on valmistautunut tekemään samoin.


(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.