Mainos

Yhdysvallat vangitsi Irakin valtiovarainministerin

Yhdysvallat on vanginnut Saddam Husseinin hallinnon valtiovarainministerin Bagdadissa.

Yhdysvallat on pidättänyt Irakin valtiovarainministerin Hikmat Ibrahim al-Azzawin. Irakin poliisi otti kiinni Azzawin, joka luovutettiin liittouman joukoille eilen, kertoo armeijan tiedottaja Qatarin komentokeskuksessa.

Azzawi oli myös maansa varapääministeri. Hän oli numero 45 Yhdysvaltain laatimassa 55 etsintäkuulutetun luettelossa. Viisi listan henkilöistä on nyt Yhdysvaltain hallussa.

Yhdysvallat toivoo valtiovarainministeriltä tietoja miljardeista dollareista, joita Saddam Husseinin ja hänen hallituksensa uskotaan koonneen ja mahdollisesti sijoittaneen ulkomaille. Saddam Husseinin arvioidaan saaneen kokoon 24 vallassaolovuotensa aikana 2-24 miljardia dollaria.

Yhdysvallat on pyytänyt Sveitsiä ja muita maita jäädyttämään Saddam Husseinin ja Irakin hallituksen tilit. Sveitsin mukaan ei kuitenkaan ole olemassa todisteita siitä, että Saddam olisi pitänyt rahojaan sveitsiläisillä tileillä.

Yhdysvaltain armeijan mukaan myös palestiinalaiseen Abu Nidal -järjestöön kuulunut mies antautui USA:n joukoille Bagdadissa eilen.

Yhdysvallat vapautti irakilaisvankeja

Yhdysvaltain ja Britannian liittouma on vapauttanut lisää irakilaisvankeja. Vapaaksi laskettiin kaikkiaan 887 vankia, jotka eivät tutkinnan mukaan kuuluneet Irakin sotajoukkoihin, tiedotti Yhdysvaltain puolustusministeriö myöhään illalla.

Liittoumalla on yhä vangittuna noin 7000 Irakin vastaisessa sodassa otettua sotavankia, joista valtaosa on irakilaissotilaita. Puolustusministeriön mukaan liittouma tutkii vankien mahdolliseen syyllistymisen rikoksiin ennenkuin se vapauttaa heidät.

Sotavankeja pidetään muun muassa Umm Qasrissa telttavankiloissa, ja heidän joukossaan on tiettävästi useita Irakin armeijan kenraaleita. Liittouman ei kuitenkaan uskota saaneen vangituksi Saddam Husseinin hallinnon johtohahmoja tai Saddamin perheenjäseniä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.