Yhdysvallat valmis iskuun viikossa

Yhdysvaltain Persianlahden joukkojen komentaja sanoo Yhdysvaltain olevan valmis sotaan lähipäivinä. Komentaja, kenraali Anthony Zinni sanoo, että Yhdysvallat voisi hyökätä Irakiin noin viikon sisällä.

Irak syyttää Yhdysvaltoja sodan lietsonnasta. Irak on esittänyt uuden tarjouksen, jolla selvittää asetarkastuskiista. Irak suostuu siihen, että YK:n pääsihteerin Kofi Annanin valitsemat asiantuntijat tarkastavat kahdeksan kiistanalaista presidentin aluetta, kertoi Irakin ulkoministeri Mohammad Said al-Sahhaf tänään. Sahhaf saapui tänään Kairoon osana kiertomatkaa, jolla hän pyrkii keräämään Irakille tukea YK:n kanssa syntyneessä asetarkastuskiistassa.

Clinton torjui Irakin myönnytykset

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton torjui tänään illalla Irakin tarjouksen päästää YK:n turvallisuusneuvoston edustajat tarkastamaan kahdeksan Irakin presidentin aluetta. Clinton sanoi Washingtonissa, että Irakin on päästettävä YK:n varsinaiset Unscom-asetarkastajat kaikkiin kohteisiin rajoituksetta. Yhdysvallat pyrkii Clintonin mukaan diplomaattiseen ratkaisuun, mutta valmistautuu sotilaalliseen iskuun, jos diplomatian keinoin ei päästä tavoitteeseen.

Yhdysvallat etsii lisää liittolaisia

Yhdysvallat yrittää värvätä tänään lisää maita liittolaisikseen Irakia vastaan. Avainasemassa olevat maat eivät kuitenkaan ole toistaiseksi lämmenneet sotilastoimien aloittamiselle. Yhdysvaltain YK-lähettiläs Bill Richardson aloitti tänään Japanin ja Kiinan vierailunsa. Puolustusministeri William Cohen puolestaan vierailee Persianlahden maissa. Cohenin on määrä tavata mm. Qatarin emiiri. Cohen on pyrkinyt neuvotteluissaan luomaan samankaltaista arabisolidaarisuutta, josta Yhdysvallat liittolaisineen nautti Persianlahden sodan aikana vuonna 1991.

Kiinan varapääministeri Li Lanqing ilmoitti sen sijaan uskovansa yhä kriisin rauhanomaiseen ratkaisuun. Kiina, joka on yksi YK:n turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenistä, on ollut alusta alkaen voimatoimia vastaan.

Ranskan ulkoministeri Hubert Vedrine sanoi myös ajavansa rauhanomaista linjaa, vaikka totesikin diplomaattisen ratkaisun mahdollisuuksien vähenevän kaiken aikaa.

Tanska ja Norja tukevat iskua Irakiin

Tanska on ilmoittanut tukevansa Yhdysvaltain johtamaa aseellista iskua Irakiin, jos diplomaattiset keinot eivät riitä ratkaisemaan Irakin ja YK:n välistä kiistaa.
-On täysin ymmärrettävää, että sotilaallista iskua harkitaan, sanoi Tanskan ulkoministeri Niels Helveg Petersen Tanskan TV2-kanavan uutisissa myöhään eilen illalla.
-Mikäli meiltä pyydetään tukea, luonnollisesti harkitsemme sitä. Toivon yhä, että rauhanomainen ratkaisu löydetään, vaikka toiveeni eivät olekaan kovin korkealla, sanoi Petersen.

Myös norjalaiset ilmoittivat tänään tukevansa Yhdysvaltoja, mikäli Irakiin isketään.
-Poliittisen tuen lisäksi harkitsemme aineellista tukea, sanoi Norjan ulkoministeri Knut Vollebäk, jonka mukaan Yhdysvallat on jo pyytänyt Norjalta tukea. Vollebäk ei kuitenkaan tarkentanut pyynnön sisältöä.

EU:lla ei yhtenäistä kantaa

Irakin-kriisi on osoittanut sen, ettei Euroopan unionin jäsenmailla ole sellaista yhteistä ulkopolitiikkaa, joka sitoisi maiden kantoja ulkoeurooppalaisen kriisin puhjetessa. Kaikki Euroopan maat toivovat, että kiistaa yritetään edelleen ratkaista neuvotteluilla, mutta rivit hajoavat, mikäli aseellinen isku tehdään.

Pääministeri Tony Blair toisti tänään Britannian Yhdysvaltoja tukevan kannan ja sanoi, että isku Irakiin olisi oikeutettu, mikäli diplomatia ei tuota tulosta. Brittiläisen Guardian-lehden mielipidekyselyn mukaan Blairilla on brittien tuki.

Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel sanoi tänään, että Saksa tukee täysin sotilaallista iskua Irakiin, mikäli Irak ei edelleenkään päästä asetarkastajia vaadittuihin kohteisiin. Kinkel sanoi lausunnossaan, että tilanne voi johtaa aseelliseen iskuun, jolloin Yhdysvalloilla olisi Saksan "täydellinen tuki". Saksan liittokansleri Helmut Kohl on ilmoittanut aiemmin, että yhdysvaltalaiset voivat käyttää Saksassa sijaitsevia lentotukikohtiaan iskun toteuttamiseen, mikäli se tehdään. Saksa ei kuitenkaan antaisi taloudellista, sotilaallista eikä materiaalista tukea Yhdysvaltain iskulle, ilmoitti Kinkel puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajan Hermann Otto Solmsin mukaan. Saksa ymmärtää Yhdysvaltain ja Britannian tiukkaa kantaa asetarkastajia koskevassa kiistassa varsinkin, koska ei tiedetä varmasti, onko Irakissa väitettyjä kemiallisia aseita, oli Kinkel lisännyt.

Espanjan pääministeri Jose Maria Aznar on antanut tukensa Yhdysvaltain valmistelemalle aseelliselle iskulle ja Hollanti on niinikään ilmoittanut tukevansa sotilasiskua, mikäli diplomatian keinot eivät riitä. Italia puolestaan ilmoitti tänään, ettei se sulje pois mahdollisuutta, että Yhdysvallat käyttäisi sen lentotukikohtia iskun yhteydessä. Brittiläisen kansanyhteisön jäsenet Kanada ja Australia ovat ilmoittaneet olevansa valmiita lähettämään joukkoja ja tarvikkeita Persianlahdelle, jotta Irakin kanta kiistassa saataisiin kääntymään.
(Reuters-AFP-STT-DPA)


Lue myös:

    Uusimmat