Mainos

Yhdysvallat väläyttää Venäjän Nato-jäsenyyttä

Venäjän Nato-jäsenyys ei ole mitenkään mahdoton ajatus, sanoo presidentti George W. Bushin ulkopoliittinen neuvonantaja Condoleezza Rice. Ricen mukaan Yhdysvallat koittaa päästä ystävälliseen yhteistyöhön, kun maat aloittavat varsinaiset neuvottelut Yhdysvaltain kaavailemasta ohjuspuolustuksesta.

Yhdysvallat joutuu tarjoamaan Venäjälle jotain vastineeksi ABM-ydinaseidenrajoitussopimuksesta, joka joutunee romukoppaan Yhdysvaltain ohjussuunnitelmien myötä. Ricen kaavailujen mukaan Venäjä ja Yhdysvallat voisivat jakaa puolustussuunnitelmansa ja Venäjä voisi ostaa amerikkalaista ohjustekniikkaa, jos Yhdysvaltain kaavailema uusi strateginen raami otetaan vakavasti Venäjällä.

Ricen hahmottelemassa uudessa yhteistyössä molemmat maat voisivat nähdä, mitä on tekeillä maiden välillä ja ohjelmassa olisi mm. yhteisiä harjoituksia.

Uudet neuvottelut edessä

Neuvottelut alkavat Washingtonissa ensi viikolla, suunnitelmissa on kaikkiaan kolme neuvottelukierrosta.

-Olen toiveikas, että Venäjällä koittaa uusi päivä, Rice sanoi uutistoimisto AP:n haastattelussa.

Ricen mukaan Yhdysvallat on valmis laajaan yhteistyöhön, johon liittyy kuitenkin ehtoja: Venäjän täytyisi rajoittaa rajusti teknologian vientiä Iraniin ja Pohjois-Koreaan, ennenkuin maa saisi ostaa amerikkalaista asetekniikkaa. Ulkopoliittinen neuvonantaja Rice uskoo, että maat pääsevät yksimielisyyteen raamista, joka sisältää sekä ohjuspuolustuksen että molemminpuolisen ohjusarsenaalin supistamisen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.