Yhdysvallat vakuuttaa sitoumustaan kidutuksen vastaisiin sääntöihin

YK:n kidutuksen vastainen komitea aloitti eilen Genevessä kuulemiset, joissa selvitetään Yhdysvaltojen pidätyskeskuksissaan mahdollisesti käyttämiä epäinhimillisiä menetelmiä.

Yhdysvallat on vakuuttanut, että se on täysin sitoutunut kidutuksen vastaisten sääntöjen noudattamiseen. Maa painotti tänään YK:n kidutuksen vastaisen komitean kuulemisessa Genevessä myös, että näyttöä kidutuksen tai epäinhimillisten menetelmien käytöstä on vain vähän.

Ulkoministeriön lainopillinen neuvonantaja John Bellinger vakuutti komitealle presidentti George W. Bushin hallinnon olevan "täysin sitoutunut pitämään voimassa kansalliset ja kansainväliset velvoitteensa kidutuksen hävittämisestä".

Bellingerin mukaan syytökset kidutuksen käytöstä ovat muuttuneet niin liioitelluiksi, että niistä on jo tullut "absurdeja".

- Komitean ei tulisi päästää mielestään sitä tosiasiaa, että nämä tapaukset eivät ole olleet systemaattisia. Bellinger muistutti.

YK:n kidutuksen vastainen komitea aloitti eilen Genevessä kuulemiset, joiden tarkoituksena on selvittää, käyttääkö Yhdysvallat kidutusta tai muita epäinhimillisiä menetelmiä pidätyskeskuksissaan muun muassa Afganistanissa, Irakissa ja Kuubassa.

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustajan Charles Stimsonin mukaan puolustusministeriön kontrolloimissa vankiloissa Afganistanissa ja Irakissa on tapahtunut 120 vankien kuolemantapausta. Guantanamossa Kuubassa kuolemantapauksia ei ole sattunut.

- Suurin osa näistä tapauksista selittyy luonnollisilla syillä, kuten taisteluissa saaduilla vammoilla tai vankien keskinäisillä pahoinpitelyillä, kertoo Stimson.

Stimsonin mukaan 29 tapauksessa vankien kuolemaan on epäilty liittyneen väärinkäytöksiä. Nämä tapaukset on tutkittu, ja niissä on ryhdytty toimiin. Stimson ei tarkentanut antamiaan tietoja.

Vankien epäinhimillisestä kohtelusta ovat raportoineet ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch sekä Amerikan kansalaisoikeusliitto ACLU. Kansalaisjärjestöjen edustajia kuultiin eilen.

Yhdysvaltain edustajien kuuleminen jatkuu maanantaina. Komitean on määrä julkaista työnsä tulokset 19. toukokuuta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat