Mainos

Yhdysvallat uhkaa vetää aseensa Norjasta

Yhdysvallat uhkaa poistaa kaikki Norjaan varastoimansa aseet, jos Norja vaatii Yhdysvaltoja poistamaan henkilömiinat varastoista, kirjoittaa norjalaislehti Aftenposten.

Norja on on ollut johtavia voimia ns. Ottawan prosessissa, joka tähtää henkilömiinojen täydelliseen kieltoon. Kansainvälinen sopimus allekirjoitetaan keskiviikkona Ottawassa Kanadassa. Norja allekirjoittaa sopimuksen noin 80 muun maan kanssa, kun taas Yhdysvallat jää sen ulkopuolelle.

Norjan asevarastoissa on ns. älymiinoja, jotka voidaan helposti purkaa käytön jälkeen. Yhdysvallat katsoo, että miinat ovat välttämättömiä Norjan puolustuksen varmistamisessa mahdollisessa kriisitilanteessa. Norja ja Yhdysvallat ovat viime viikkojen aikana neuvotelleet miinojen poistamisesta Norjassa olevista asevarastoista. Kaikkia amerikkalaistahoja Norjan vaatimus ei ole miellyttänyt. Senaatin ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Jesse Helms on arvostellut Norjan vaatimusta kärkevästi.

- Olen hämmästynyt kuullessani, että maa jota Yhdysvallat on sitoutunut puolustamaan kuin omaa aluettaan, näin mauttomalla tavalla haluaa opettaa meille puolustuksen järjestämistä. Joko Norja haluaa, että Yhdysvallat asettaa sotakalustonsa sen käyttöön tai sitten ei. Mitkään osittaiset ratkaisut eivät voi tulla kysymykseen, Helms sanoi aiemmin tässä kuussa puolustusministeri William Cohenille lähettämässään kirjeessä.
(STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.