Mainos

Yhdysvallat uhkaa kaataa YK:n Arafatia tukevan päätöslauselman

Yhdysvallat uhkasi tänään kaataa veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvoston mahdollisen päätöslauselman, jossa Israelia määrättäisiin lopettamaan palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin päämajan piiritys.

-Me emme tule tukemaan yksipuolista tekstiä, jossa ei oteta huomioon sitä, että tässä konfliktissa on kaksi puolta, Yhdysvaltain YK-lähettiläs John Negroponte sanoi. Negroponte muistutti että tuorein itsemurhaisku tehtiin vain muutama päivä sitten, torstaina.

-Suurin osa täällä edustettuina olevista hallituksista on tuominnut nämä iskut ja ryhmät, jotka jatkavat niiden tekemistä. Me rohkaisemme muita liittymään meihin ja tuomitsemaan nämä terrori-iskut voimakkaimmin mahdollisin termein, Negroponte jatkoi.

Alustavat neuvottelut Israelin piiritystoimien lopettamiseksi Ramallahissa epäonnistuivat niinikään tänään, kertoi palestiinalaisneuvottelija Saeb Erekat keskusteltuaan Arafatin kanssa. Israelin armeijan ja palestiinalaisten edustajat tapasivat tänäänensimmäisen kerran sen jälkeen, kun panssarivaunut olivat tunkeutuneet Arafatin päämaja-alueelle torstaina. Saeb Erekat päästettiin myöhemmin saartorenkaan läpi Arafatin luokse.

-Pyysimme Israelia lopettamaan hyökkäyksensä ja piirityksen sekä vetäytymään Arafatin toimistolta. Tapaaminen päättyi ilman tulosta, Erekat kertoi.

Arafatin avustaja Hani al-Hassanin mukaan Erekat ja Ramallahin kuvernööri Mustafa Elsa tapasivat Israelin armeijan upseereita. Israel vaatii palestiinalaisilta ainakin 20 etsimänsä palestiinalaistaistelijan luovuttamista, jotka ovat armeijan mukaan linnoittautuneet yhteen hallintorakennuksista. Pahoin vaurioituneessa rakennuksessa arvioidaan olevan yhteensä noin 250 ihmistä.

Israel perui eilen kansainvälisen painostuksen alla uhkauksensa tuhota rakennus. Israel myös salli Arafatin kakkosmiehen Mahmud Abbasin tavata muita palestiinalaisviranomaisia tänään, Israelin ulkoministeriö kertoi.
Abbasin oli määrä tavata muita viranomaisia kotonaan, sillä Israel on asettanut hänet ulkonaliikkumiskieltoon. Abbas ei esimerkiksi saanut lupaa vierailla Arafatin päämajassa kuten Saeb Erekat. Israel epäsi tänään Arafatin tapaamisen myös EU:n erityislähettiläältä Miguel Moratinosilta.

Arafat ei aio alistua

Arafat puolestaan antoi tänään uhmakkaan lausunnon Betlehemin yliopistolle kerääntyneille 3000 palestiinalaisopiskelijalle. Arafat kertoi mielenosoittajille puhelimen välityksellä palestiinalaisten selvinneen tätä pahemmistakin tilanteista ja vakuutti, ettei kansa aio alistua.

-Aiomme marssia Jerusalemiin ja yksi meidän lapsistamme nostaa Palestiinan lipun kaupungin muurille, Arafat ennusti. Israel aloitti Arafatin päämajan piirityksen viime torstaina vastatoimena itsemurhaiskuille, jotka vaativat seitsemän ihmisen hengen. Armeija on tuhonnut kaikki alueen rakennukset lukuun ottamatta varsinaista päämajaa.

Arabiliiton edustajat kehottivat tänään kansainvälistä yhteisöä ja YK:n pääsihteeriä Kofi Annania ryhtymään toimiin Israelin "barbaarisen hyökkäyksen" lopettamiseksi. Yhdysvallat, EU ja Venäjä ovat tuominneet Israelin piiritystoimet. Suomen palestiinalaisedustusto on vedonnut erikseen myös tasavallan presidenttiin Tarja Haloseen Israelin painostamiseksi.

(STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.