Mainos

Yhdysvallat uhkaa Irakia neljän päivän pommituksilla

Yhdysvaltain armeija on suunnitellut pommittavansa Irakia neljän päivän ajan, jos hyökkäykset aloitetaan, sanomalehti New York Times kirjoitti tänään lainaten Yhdysvaltain korkeita hallintoviranomaisia.

Iskun tarkoituksena olisi lamauttaa Irakin armeija ja pienentää sen kykyä käyttää ja tuottaa biologisia ja kemiallisia aseita. Yhdysvaltalaisten viranomaisten mukaan iskut kohdistettaisiin pääasiassa aseiden tuotantopaikkoihin, sotilasjoukkoihin ja Saddamin rakennuksiin, koska ei tiedetä tarkkaan, missä Irakin pitkän matkan ohjuksia ja kemiallisia ja biologisia aseita säilytetään, New York Times kertoi.

Yhdysvaltain viranomaiset uskovat, että Saddamin armeija on niin heikko, että se ei voi uhata Irakin naapurimaita. He eivät myöskään usko Irakin aloittavan kemiallista tai biologista vastahyökkäystä. Sotilasviranomaiset ovat varoittaneet Yhdysvaltain kongressia, että suunnitellut iskut vaativat noin 1500 irakilaisuhria, joista osa on siviilejä.

Irakin öljynvientilupa yli kaksinkertaistuu

YK:n turvallisuusneuvosto on päättänyt, että Irak saa viedä maasta yli kaksi kertaa aiempaa enemmän raakaöljyä. Näin saaduilla varoilla Irak voi hankkia lääkkeitä ja elintarvikkeita. Päätös Irakin öljynviennin kaksinkertaistamisesta hyväksyttiin yksimielisesti. Turvallisuusneuvosto haluaa päätöksellä viestittää, että myötätuntoaan Irakin kansalle, ei maan johtajille.

Aiemman päätöksen mukaan Irak saa viedä öljyä kahden miljardin dollarin arvosta puolen vuoden kuluessa. Uusi päätös mahdollistaa viennin yli viiden miljardin dollarin arvosta samassa ajassa. Päätös tarvitsee voimaan tullakseen vielä pääsihteeri Kofi Annanin hyväksymisen.

"Presidentinalueet" luultua pienempiä

Irakin kriisin keskeinen kiistanaihe, ns. presidentinalueet, ovat huomattavasti pienempiä laajuudeltaan kuin YK:n asetarkastajat ovat arvioineet. YK:n teknistä asiantuntijaryhmää johtanut ruotsalainen Staffan de Mistura kertoi, että kahdeksan presidentinalueen pinta-ala on 31,5 neliökilometriä. YK:n asetarkastajat arvioivat aiemmin, että näiden alueiden pinta-ala on 70 neliökilometriä.

YK:n Unscom-asetarkastajat ovat vaatineet esteetöntä pääsyä presidentinalueille. YK:n pääsihteeri Kofi Annan on parhaillaan Bagdadissa matkalla, jota on luonnehdittu viimeiseksi yritykseksi välttyä kriisin kärjistyminen ilmaiskuiksi Irakia vastaan.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.