Mainos

Yhdysvallat tunnusti Kosovon - Ranska ensimmäinen EU-maa

Presidentti George W. Bush sanoo Yhdysvaltain tunnustaneen Kosovon itsenäisyyden. Ulkoministeri Conloozza Rice kertoi päätöksestä jo eilen. Yhdysvallat solmii pian diplomaattisuhteet Kosovoon.

Bush uskoo, että Kosovon itsenäisyys tuo rauhan Balkanille.

Yhdysvallat onnitteli kosovolaisia historiallisesta tapahtumasta.Ulkoministeri Ricen mukaan maiden välille ryhdytään luomaan diplomaattisuhteita.

Yhdysvaltain ilmoitus otettiin Serbiassa vastaan tyrmistyneenä.

Serbian pääministeri Vojislav Kostunica kertoi, että maan suurlähettiläs on kutsuttu kotiin vastavetona Yhdysvaltain päätökselle tunnustaa Kosovon itsenäisyys.

Kostunican mukaan Yhdysvaltain tunnustus on jatkoa Naton vihamieliselle politiikalle Balkanilla.

Ranska ehti ensimmäisenä EU-maana tunnustamaan virallisesti Kosovon itsenäisyyden myöhään eilen illalla. Presidentti Nicolas Sarkozy lähetti Kosovon presidentille Fatmir Sejdiulle kirjeen, jossa Ranska ilmoittaa tunnustavansa Kosovon suvereeniksi ja itsenäiseksi valtioksi.

Myös Australia on virallisesti ilmoittanut, että se tunnustaa Kosovon itsenäisenä valtiona. Se kehottaa uutta valtiota ja Serbiaa ratkaisemaan erimielisyytensä rauhallisesti.

Australia suunnittelee luovansa pian Kosovoon diplomaattiset yhteydet.

Euroopan unionin muista maista ainakin Britannia, Saksa, Italia ja Tanska aikovat tunnustaa Kosovon itsenäisyyden lähipäivinä, maiden ulkoministerit ilmoittavat.

Espanja sen sijaan vahvistaa, ettei se aio hyväksyä Kosovon yksipuolista itsenäisyysjulistusta.

Britannian odotetaan antavan tunnustuksensa mahdollisesti vielä tänään. Saksa, Italia ja Tanska ilmoittanevat asiasta viikonloppuun mennessä.

Serbia on kutsunut suurlähettiläänsä kotiin Yhdysvaltain lisäksi Britanniasta, Ranskasta, Turkista ja Australiasta.

Serbia mitätöi itsenäisyysjulistuksen

Serbian parlamentti hyväksyi myöhään illalla yksimielisesti esityksen, jolla se "mitätöi" Kosovon itsenäisyysjulistuksen. Parlamentin lausunnon mukaan Kosovon yksipuolinen itsenäisyysjulistus loukkaa Serbian alueellista yhtenäisyyttä ja riippumattomuutta.

Parlamentti katsoo, että Serbian alueellinen yhtenäisyys taataan niin maan perustuslaissa, YK:n perustuskirjassa kuin kansainvälisessä oikeudessakin.

Parlamentti mitätöi lausunnossaan myös kaikki EU:n päätökset lähettää joukkoja Kosovoon, jota se edelleen pitää erottamattomana osana Serbiaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.