Mainos

Yhdysvallat toivoo Natolta tiivistä sotilaallista tukea

Yhdysvallat painostaa Natoa tiiviimpään sotilasyhteistyöhön terrori-iskun selvittämiseksi.

Naton kriisikokouksen uskotaan julkaisevan tänään illalla päätöslauselman, joka korostaa jäsenmaiden yhteistä puolustusvalmiutta. Lauselma perustuisi Naton peruskirjan 5. artiklaan, joka koskee liiton yhteistä puolustusta, kertoi Naton edustaja Brysselissä tänään.

Aiemmin Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamies arveli, että Nato ei ota peruskirjansa mukaista yhteistä puolustusta toteutettavaksi ennen kuin se tietää iskujen tekijät.

Amerikkalaisen CNN-kanavan mukaan Naton pääsihteeri George Robertson on esittänyt suurlähettiläille, että muut Nato-maat antaisivat Yhdysvalloille apua Naton peruskirjan 5. artiklan perusteella. Siinä Nato-maat sitoutuvat antamaan myös aseellista apua, jos yhtä jäsenvaltiota vastaan tehdään aseellinen hyökkäys. Artiklan mukaan se katsotaan hyökkäykseksi kaikkia vastaan.

Naton suurlähettiläät ovat keskustelleet siitä, olivatko terroristien hyökkäykset 5. artiklan mukaisia, kertoi Naton edustaja Brysselissä. Suurlähettiläät eivät kuitenkaan olleet tehneet iltaan mennessä yhteistä päätöstä.

Nato-maan maaperälle ei ole hyökätty koko sen yli 50 vuoden olemassaolon aikana.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.