Mainos

Yhdysvallat tarpoo syvällä vakoiluväitteiden suossa

Yhdysvallat jatkaa lukuisten vakoiluväitteiden selvittelyä. Yhdysvaltain hallinto on luvannut muun muassa YK:lle, ettei se vakoile järjestöä tulevaisuudessa. YK ei ole kertonut, onko Yhdysvallat myöntänyt vakoilleensa järjestöä aiemmin.

Saksalaislehti Der Spiegel paljasti elokuussa, että Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA oli vakoillut YK:n päämajaa. Paljastus perustui tietovuotaja Edward Snowdenin saamiin asiakirjoihin.

NSA:n johtaja, kenraali Keith Alexander ilmoitti, että virasto on valmis tekemään yhteistyötä eurooppalaisten tiedustelupalvelujen kanssa koko vakoiluvyyhdin selvittämiseksi. Hän kieltäytyi kommentoimasta väitteitä esimerkiksi siitä, että NSA olisi vakoillut Saksan Angela Merkeliä. Salakuunteluväitteiden vuoksi Saksan edustajat matkustivat Washingtoniin selvittämään kohua.

NSA on kuitenkin kiistänyt tiukasti italialaislehdistön väitteen, jonka mukaan Yhdysvallat olisi urkkinut myös Vatikaania.

– NSA:n kohteena ei ole Vatikaani. Italialaisen Panorama-lehden väitteet siitä, että NSA:n kohteena olisi ollut Vatikaani eivät ole totta, vakuuttaa viraston tiedottaja.

Panorama kertoi eilen, että NSA olisi salakuunnellut Vatikaanin johdon puheluja, joissa muun muassa pohdittiin Paavi Benedictuksen seuraajaa.

Urkkiiko NSA myös Googlea ja Yahoota?

Washington Post -lehden mukaan Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto on salaa murtautunut Googlen ja Yahoon viestintälinkkeihin, jotka yhdistävät yritysten datakeskuksia eri puolilla maailmaa.

Lehden tieto perustuu tietovuotaja Edward Snowdenin saamiin asiakirjoihin ja asiasta tietävien henkilöiden haastatteluihin. Musculariksi kutsutun ohjelman kautta NSA on urkkinut valtavia määriä tietoa metadatasta käyttäjätietoihin.

NSA:n on aiemminkin paljastettu urkkivan internetin jättiyhtiöitä esimerkiksi Prism-urkintaohjelman kautta.

Google kommentoi uutistoimisto Reutersille, ettei ole ollut tietoinen NSA:n murtautumisesta yhtiön verkkoon. Yahoo sanoi, ettei yhtiö ole antanut NSA:lle pääsyä datakeskuksiinsa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.