Yhdysvallat suunnittelee miljardien asekauppaa Saudi-Arabiaan

New York Timesin mukaan 15 miljardin euron asekaupalla pyrittäisiin turvaamaan mahdollinen Iranista tuleva uhka.

Yhdysvaltojen presidentin George W. Bushin hallinto valmistelee mittavaa asekauppaa Saudi-Arabiaan ensi vuosikymmenelle.

New York Times -lehden mukaan kaupan arvo olisi lähes 15 miljardia euroa, ja sen tarkoituksena olisi turvata Iranista tuleva mahdollinen uhka. Valkoinen talo ei ole kommentoinut uutista.

Saudi-Arabiaan myytäisiin pitkälle kehitettyjä aseita, kuten satelliittien ohjaamia pommeja ja taistelualuksia. Aseita saisivat todennäköisesti myös Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar ja Arabiemiraatit.

New York Times käyttää lähteenään nimettömänä pysyttelevää yhdysvaltalaista puolustusviranomaista. Viranomaisen mukaan hallinto on jo aloittanut keskustelun asepaketista kongressin kanssa.

Jotkut kongressin edustajat vastustanevat asepakettia, sillä heidän mielestään Saudi-Arabia ei ole sitoutunut tarpeeksi Irakin sodan rauhoittamiseen.

Kauppa herättää huolta myös Israelissa ja sen yhdysvaltalaisissa tukijoissa, kirjoittaa New York Times. Lehden mukaan Bushin hallinto on kuitenkin tarjoamassa Israelille yli 20 miljardin euron edestä sotilaallista apua seuraavan kymmenen vuoden aikana. Toteutuessaan avustus olisi huomattavasti suurempi tähänastiseen verrattuna.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Condoleezza Rice ja puolustusministeri Robert Gates matkustavat Saudi-Arabiaan ensi viikolla. Ministereiden odotetaan painostavan maata tukemaan Irakin maltillista hallitusta. New York Timesin mukaan asekaupasta ei kerrota virallisesti vielä vierailun aikana.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat