Mainos

Yhdysvallat suunnittelee Bagdadin valtausta

Yhdysvaltojen Irakin-vastainen sotilasiskusuunnitelma on saanut uuden käänteen. Yhdysvallat suunnittelee nujertavansa Irakin Saddam Husseinin valtaamalla pääkaupunki Bagdadin.

Yhdysvallat harkitsee uutta vaihtoehtoa Irakin-vastaisen sotilasiskun suunnittelussa. Sanomalehti New York Timesin mukaan nyt pohditaan sotatoimien aloittamista pääkaupunki Bagdadin valtauksella.

Tähän saakka Yhdysvallat on kaavaillut Irakin nujertamista massiivisella hyökkäyksellä maalta, mereltä ja ilmasta.

Suunnitelma on pääpiirteiltään yksinkertainen: vallataan nopealla iskulla Bagdad ja muutama muu tärkeä keskus, eristetään armeijan ylin johto ja vangitaan maan johtajat.

Tämä taas johtaa siihen, että maan keskitetty hallinto romahtaa nopeasti. Menettelyssä on riskinsä, mutta sotilasasiantuntijoiden mukaan sillä on myös selkeitä etuja. Iskuun ei tarvittaisi niin paljon sotilaita kuin Persianlahden sodan tyyliseen suurhyökkäykseen, ja lisäksi Irakin armeijan toimintakyky laskisi huomattavasti, jos ylimmän johdon yhteys muihin joukkoihin katkaistaan heti aluksi. Suurimpana etuna pidetään sitä, että tällöin Irak ei kenties pystyisi käyttämään joukkotuhoaseita, joita Yhdysvallat uskoo sillä olevan.

Irakin hallintojärjestelmä on erittäin keskitetty ja autoritaarinen. Yhdysvallat uskoo. että jos komentajat saadaan vangittua, eivät keskitason upseerit enää tiedä, miten toimia. Lisäksi epäillään, että jos Saddam Hussein saadaan surmattua, eivät upseerit enää yritä käyttää joukkotuhoaseita. Irakin ei myös uskota käyttävän joukkotuhoaseita oman maan suurkaupungeissa, olipa johto hengissä tai ei.

Joukkoja tarvitaan vähemmän

Perinteiseen maahyökkäykseen on laskettu tarvittavan noin 250 000 sotilasta. Bagdad-iskuun joukkoja tarvittaisiin selvästi vähemmän. Tosin asiantuntijoiden mielestä joukkojen määrää pitää kuitenkin ensi-iskun jälkeen kasvattaa lähellä tuota lukua, jottei Irakin armeija pystyisi eristämään Bagdadiin pudotettuja sotilaita.

Bagdad-iskun riskejä on myös se, ettei Yhdysvalloilla ole läheskään aukottomia tietoja siitä, missä Irakin kaikki ohjussiilot, laboratoriot ja ammusvarastot sijaitsevat. Lisäksi Bagdadia suojaavat armeijan eliittijoukot sekä vahva ilmapuolustus.

Mutta toteutettiinpa isku millä tavalla tahansa, on päämäärä kuitenkin sama: Saddam on kyettävä kukistamaan. Varmuutta tavoitteen onnistumisesta tarvitaan myös siksi, että alueen muut valtiot saataisiin tukemaan sotatoimia.

Yhdysvallat ei ole kovin suosittu arabimaissa, mutta toisaalta Saddamia pidetään uhkana ja epäluotettavana, joten vallanvaihdon uskotaan sopivan arabimaidenkin suunnitelmiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.