Yhdysvallat seurasi yli 20 vuotta sitten suorana lähetyksenä "haamulentoa", jonka kyydissä golftähti Payne Stewart matkasi kuolemaansa

Animaatio näyttää: Näin radikaalisti pienoiskoneen putoamisnopeus nousee onnettomuuden loppumetreillä 0:31
Katso videolta sunnuntain haamulennon reitti ja karun loppusyöksyn parametrit.

Reilut 20 vuotta sitten nähtiin lähes samanalainen lentoturma kuin viime sunnuntaina, jolloin aavekone syöksyi Latvian rannikolla Itämereen. Vuonna 1999 lentoturma tapahtui Yhdysvalloissa ja kyydissä oli golftähti Payne Stewart. 

Viime vuosituhannen puolella tapahtunut tragedia oli hyvin samanlainen kuin tuore lentoturma. Kolminkertaista major-voittaja Payne Stewartia ja kolmea muuta henkilöä kyydittänyt Learjet-pienlentokone nousi matkaan Orlandosta määränpäänään Texasin Dallas.

Ilmaanlähtö sujui normaalisti, mutta nopeasti paljastui, että jotain on vialla. Kone ei kääntynytkään kohti Dallasia, vaan jatkoi piikkisuoraa linjaa kohti USA:n sisämaata. Radioyhteys katosi, ja hävittäjiä lähetettiin koneen viereen vajaaseen 12 kilometriin katsomaan mikä lennolla on hätänä.

Hävittäjälentäjät saivat todistaa karua näkyä. Koneen ikkunat olivat jäisen huurteen peitossa, eivätkä he nähneet koneen sisään.

Oli selvää, että koneessa olijat olivat menettäneet tajuntansa. Myöhemmin kävi ilmi, että paine koneen sisällä oli laskenut, ja happivaje oli iskenyt.

Hurja suunnitelma

Haamulento lensi ilmassa suoraa linjaa noin neljä tuntia, ja koneen kohtaloa puitiin jopa Valkoista taloa myöden. Pelkona oli, että kone syöksyisi asutetulle alueelle ja aiheuttaisi massiivista tuhoa pudotessaan.

20 vuoden takaiset mediaraportit kertovat, että yhtenä vaihtoehtona harkittiin pienkoneen kurssin muuttamista rahtikoneen avulla. Rahtikonetta olisi käytetty niin, että se olisi tuupannut autopilotilla lentävää pienkonetta siivestä ja saanut sen suunnan muuttumaan.

Yhtenä vaihtoehtona harkittiin myös pienkoneen ampumista alas.

Näihin suunnitelmiin ei kuitenkaan tarvinnut turvautua, sillä lennonjohdon laskelmien mukaan koneen polttoaineen oli määrä loppua Etelä-Dakotan preerian yllä. Kone syöksyikin lopulta pellolle Etelä-Dakotassa, eli noin 2400 kilometrin päässä lähtöpisteestä.

Tv-draamaa

Payne Stewartin traagista viimeistä lentoa seurasi suorana lähetyksenä Yhdysvalloissa televisioiden ääressä miljoonia katsojia.

Stewartin puoliso Tracey Stewart seurasi miehensä traagista lentoa televisiosta ja yritti epätoivoisesti saada häntä kiinni matkapuhelimella, kertoi Traceyn veli Mike FergusonNew York Timesille.

– Tilanne oli kamala siskolleni, joka katsoi lähetystä tietäen, että hänen miehensä on kyydissä, Ferguson sanoi.

Neljän tunnin lennon jälkeen Learjetin polttoaine loppui, ja se syöksyi pellolle samankaltaisen pyörimisliikkeen jälkeen, mikä nähtiin Latvian edustalle syöksyneessä koneessa.

Learjetistä jäi talteen musta laatikko. Onnettomuustutkinnasta paljastui, että turman syy oli koneen paineen lasku, aivan kuten sunnuntain turmassakin oletetaan käyneen. 

Vuoden 1999 haamulentoturmassa kuollut Payne Stewart oli yksi golfmaailman väriläiskiä. Vain 42-vuotiaana surmansa saanut yhdysvaltalainen ehti voittaa U.S. Openin vuosina 1991 ja 1999. PGA Championshipin Stweart vei nimiinsä 1989.

Hänet muistetaan golfkentiltä erityisesti värikkäiden vaatteidensa takia. Stewart nostettiin postuumisti vuonna 2001 World Golf Hall of Fameen.

Videon Payne Stewartin yli 20 vuoden takaisesta lentoturmasta voi katsoa tästä linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat