Mainos

Yhdysvallat poistuu Syyriasta

Yhdysvallat sulki maanantaina suurlähetystönsä Syyriassa väkivallan takia. Kaikki Yhdysvaltain diplomaatit lähtivät pois maasta, koska heidän turvallisuudestaan ei saatu takeita.

Yhdysvaltojen päätös oli odotettu. Sen on arveltu johtavan myös muiden maiden diplomaattien vetäytymiseen.

Suomen Syyrian-suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikka kertoi, että Suomen lähetystö pysyy toistaiseksi auki. Nopeaan lähtöön on kuitenkin varauduttu.

Mäki-Reinikan mukaan Suomi seuraa nyt, miten muut Pohjoismaat ja EU-maat toimivat. Hän pitää tärkeänä sitä, ettei tiedonkulku Syyriasta maailmalle tyrehdy täysin.

Ulkomaisia toimittajia ei päästetä Syyriaan, ja kansainväliset tarkkailijat ovat keskeyttäneet työnsä.

Suomen Damaskoksen-lähetystössä työskentelee 2-3 suomalaista. Esimerkiksi viisumi- ja oleskelulupapalvelut on jo siirretty Turkin-suurlähetystöön.

Homsissa kuoli jälleen kymmeniä

Taistelut kapinallisten ja hallitusten joukkojen välillä jatkuivat Homsin kaupungissa. Aktivistien mukaan kranaatti- ja rakettitulituksessa kuoli jälleen kymmeniä ihmisiä.

– Kansainvälisellä painostuksella ei ole mitään vaikutusta hallituksen joukkoihin, jotka näyttävät edelleen uskovan, että heillä on vapaat kädet väkivallan käyttöön kansaansa vastaan, sanoi oppositiota edustava Catherine al-Talli.

Silminnäkijöiden mukaan raskaalla tulituksella pyritään ajamaan Vapaan Syyrian armeija -nimeä käyttävät kapinalliset ulos Homsista. Sotilaat käyttävät keskitettyä tulta ja pyrkivät tuhoamaan tietyt alueet täysin.

– Raketteja tulee muutaman sekunnin välein, ja koko ajan samoihin paikkoihin, kertoi kaupungissa asuva Bab Amro.

Aktivistiryhmien mukaan viime perjantaina Homsissa kuoli yli 200 siviiliä armeijan kranaattitulessa. YK:n tuvallisuusneuvosto ei saanut viikonloppuna hyväksyttyä Syyriaa koskevaa päätöslauselmaa, koska Venäjä ja Kiina estivät sen veto-oikeudellaan.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.