Yhdysvallat pitää kiinni ohjuspuolustusjärjestelmästään

Bushin mukaan Putinin vastustus ei pysäytä järjestelmän kehittelyä. Putin korvaisi ohjuskilven eurooppalaisella ohjuspuolustuksella. Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteiden on arvioitu kääntyneen huonommiksi kuin kertaakaan kylmän sodan jälkeen.

Presidentti Vladimir Putin on tehnyt uuden esityksen Yhdysvaltojen ja Venäjän ohjuspuolustuskiistassa. Presidentti George W. Bush luonnehti ehdotusta kiinnostavaksi, mutta sanoi Yhdysvaltojen pitävän kiinni ohjuspuolustusjärjestelmien sijoittamisesta Puolaan ja Tshekkiin, aiemmin Venäjän vaikutuspiiriin kuuluneisiin maihin.

Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit aloittivat alkuillasta toisen neuvottelutapaamisensa Bushin suvun merenrantakesäpaikassa Kennebunkportissa. Keskusteluissa pyritään liennyttämään maiden kireiksi käyneitä suhteita. Kummankin maan diplomaatit ovat kuitenkin varoittaneet odottamasta tapaamiselta merkittäviä tuloksia.

Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteiden on arvioitu kääntyneen nyt huonommiksi kuin kertaakaan sitten kylmän sodan päivien. Mailla on kiistaa muun muassa Kosovon tulevasta asemasta ja Yhdysvaltojen Eurooppaan suunnittelemasta ohjuskilpihankkeesta.

Presidentti Bush on ottanut useita ulkomaisia vieraita vastaan maatilallaan Texasissa, mutta Putin on ensimmäinen ulkomainen johtaja, joka pääsee Bushin suvun kesäpaikkaan Kennebunkportiin Yhdysvaltain koillisrannikolla. Presidenttien ohjelmassa oli kalastusta ja hummeriateria.

Kennebunkportin rennon ilmapiirin toivottiin auttavan Bushia ja Putinia kaventamaan maita nykyisin erottavaa kuilua, mutta suuria odotuksia ei kummassakaan leirissä ollut.

Kalastusretkellä Putin oli ainoa onnistuja ainakin uutiskuvaajien näkemän mukaan. Tosin hänenkin saaliinsa oli niin pieni, että se oli heitettävä takaisin Atlanttiin.

Ohjusriita repii suurvaltojen välejä

Presidentit puhuivat Putinin avustajien mukaan eilisessä keskustelussaan vaaleista, joissa kumpikin maa ensi vuonna valitsee uuden presidentin. Presidentit olivat yhtä mieltä siitä, että vaalikampanjat eivät saisi johtaa maiden suhteiden huonontumiseen.

Maiden välien huonontuessa useissa amerikkalaisissa viestimissä on ilkkuvaan sävyyn muistutettu Bushin sanoista vuonna 2001. Bush julisti silloin luottavansa Putiniin ja nähneensä mitä tämän sisimmässä liikkuu.

Sen jälkeen maiden suhteet ovat vyöryneet jyrkkään alamäkeen.

Putin on ryhtynyt esiintymään yhä itsetietoisemmin maailman näyttämöllä. Taustalla tarkkailijat näkevät Venäjän energiaresurssien kasvattaman talousmahdin ja Putinin itsensä suuren suosion kotimaassaan.

Presidenttien keskustelujen suurin riita koskee Yhdysvaltojen suunnitelmaa sijoittaa ohjuspuolustuskalustoa Itä-Eurooppaan, aiemmin Venäjän vaikutuspiiriin kuuluneisiin maihin.

Bush on vakuuttanut, että ohjuskilvellä on tarkoitus puolustautua Iranin kaltaisia maita vastaan. Putinia tämä ei ole vakuuttanut, vaan hän uhkasi äskettäin maalittaa uudelleen maan ohjukset eurooppalaisia kohteita vastaan.

Presidentti Bushin ja presidentti Putinin tapaamisia

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat