Yhdysvallat palaa kahvijärjestöön

ICO:ta on alettu pitää aiempaa tärkeämpänä Yhdysvaltain huumekauppaa vastaan käymän taistelun vuoksi. Monet suuret kahvimaat ovat myös suuria huumekasvien tuottajia.

Yhdysvallat on ilmoittanut liittyvänsä takaisin Kansainvälisen kahvijärjestön ICO:n jäseneksi 11 vuoden poissaolon jälkeen. Kahvintuottajamaat ja kansainväliset avustusjärjestöt tervehtivät tyydytyksellä Yhdysvaltain ilmoitusta.

Maailman suurin kahvin kuluttajamaa Yhdysvallat erosi vuonna 1993 ICO:sta, jota se syytti tiettyjä tuottajia suosivasta kiintiöjärjestelmästä. Vaikka Yhdysvaltain kongressissa esiintyy edelleen epäluuloa YK:n suojeluksessa toimivaa ICO:a kohtaan, järjestöä on alettu pitää myös Washingtonissa aiempaa tärkeämpänä Yhdysvaltain huumekauppaa vastaan käymän taistelun vuoksi. Monet suuret kahvimaat kuten Kolumbia ovat myös suuria huumekasvien tuottajia.

Vuonna 1963 perustetun ICO:n tehtävänä on tuoda kahvin tuottajat ja kuluttajat samaan neuvottelupöytään mm. suurten hintavaihteluiden hillitsemiseksi. Viime vuosina kahvialan vaikeudet ovat kuitenkin syventyneet, mikä on lisännyt kahvintuottajamaiden taholta painetta Yhdysvaltoja kohtaan liittyä takaisin järjestöön.

Kahvin vientihinta on viime vuodet madellut keskimäärin 65 prosenttia pitkänajan keskiarvon alapuolella. Kun kahvi toi tuottajamaille jopa 10 miljardin euron vuositulot 1980-luvun lopulla, nyt tulot ovat laskeneet vain 4,6 miljardiin euroon. Samaan aikaan kahvin vähittäismyynnin arvo nousi kuluttajamaissa 25 miljardista eurosta lähes 67 miljardiin euroon.

Kahvista saa tulonsa noin 25 miljoonaa viljelijäperhettä. Eräissä tuottajamaissa kahvin osuus maan vientituloista on jopa 75 prosenttia.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat