Mainos

Yhdysvallat pääsemässä sopuun velanmaksusta YK:lle

Yhdysvaltain kongressi ja valkoinen talo ovat lähellä sopimusta, joka mahdollistaa Yhdysvaltain massiivisen velan maksun YK:lle. Yhdysvallat on jo vuosia jättänyt maksamatta osuuksiaan YK:n kustannuksista, ja on velkaa maailmanjärjestölle noin neljä miljardia markkaa.

YK:n mukaan Yhdysvaltain velka olisi yli viisi miljardia markkaa, mutta kongressi on asettanut katoksi noin neljän miljardia markkaa. Yhdysvallat aikoo asettaa velanmaksunsa ehdoksi sen, että YK leikkaa kustannuksiaan. Yhdysvallat haluaa myös, että sen vuotuista maksuosuutta YK:lle alennetaan.

Tärkein ehto velanmaksulle on se, että Yhdysvaltain osuutta YK:n budjetista alennetaan. Nykysääntöjen mukaan Yhdysvaltain osuus YK:n budjetista on 25 prosenttia. Yhdysvallat haluaa osuutensa ensin 22 prosenttiin ja sitten 20 prosenttiin. Yhdysvaltain osuus YK:n rauhanturvaamisen kustannuksista laskisi 31 prosentista 25 prosenttiin.

Lisäksi Yhdysvallat haluaa, ettei YK:n kansainvälisiä konferensseja järjestetä muualla kuin New Yorkissa, Genevessä, Roomassa tai Wienissä.

Parkkisakotkin pitäisi maksaa

Yhdysvallat on tiukkana YK-diplomaattienkin suuntaan. Velanmaksun ehdoksi halutaan myös säädös, jonka mukaan YK:n apua supistetaan sellaisten valtioiden osalta, joiden YK-diplomaateilla on maksamattomia parkkisakkoja.

Apua tulisi Yhdysvaltain mielestä leikata 110 prosentin suhteessa maksamattomien parkkisakkojen arvoon. Pahimpia parkkisakkojen kerääjiä ovat Yhdysvaltain mukaan venäläiset YK-diplomaatit.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.