Mainos

Yhdysvallat on saanut uuden presidentin

Yhdysvaltain uusi presidentti Barack Obama on vannonut virkavalansa Washingtonissa. Hän lausui valan käsi Abraham Lincolnin käyttämällä Raamatulla. Tämän jälkeen hän piti odotetun puheensa.

Myöhemmin tänään Barack ja Michelle Obama osallistuvat virkaanastujaistanssiaisiin. Valkoiseen taloon presidenttipari pääsee asettumaan aamuyöstä.

Obamasta tuli Yhdysvaltain ensimmäinen musta presidentti, ja hän aloittaa kautensa huiman suosion siivittämänä. Historiallista vallanvaihtoa seurasi Washingtonin kylmässä säässä miljoonayleisö.

Väistyvä presidentti George W. Bush sen sijaan joutui jättämään virkansa yhtenä Yhdysvaltain historian epäsuosituimmista presidenteistä.

Talouskriisi puheen keskiössä

Yhdysvaltain 44. presidentti Barack Obama puhui virkaanastujaispuheessaan pitkälti Yhdysvaltain taloudellisesta tilanteesta. ja valoit kansalaisiin toivoa tulevasta Hän painotti, että talouden taantuman nujertamiseksi tarvitaan kuitenkin yhteisiä ponnisteluja. Hän muistutti haasteista, joita tulevaisuus tuo tullessaan ja sanoi, että edessä on vielä vaikeita aikoja.

Obaman mukaan yhteiskunnan todellisia sankareita ovat näkymättömät puurtajat, eivätkä suinkaan rikkaat ja kuuluisuutta tavoittelevat. Hän muisti myös menneitä amerikkalaisia sukupolvia.

- He tekivät työtä kädet vereslihalla, jotta meillä olisi parempi tulevaisuus.

Obama vetosi puheessaan jokaiseen, jotta "käärisimme hihat ylös ja alamme rakentaa Amerikkaa uudelleen". Hänen sanojaan seurasi myrskyisä suosionosoitusten meri.

"Ojennamme auttavan kätemme niille, jotka avaavat nyrkkinsä"

Obama viittasi puheessaan myös oikeusvaltion periaatteisiin ja huomioi kansainvälisen politiikan kipupisteet.

JA SEN JÄLKEEN

TYKIT JYLISIVÄT

- Amerikka on kaikkien kansojen ja ihmisten ystävä, ja olemme valmiita johtamaan vielä kerran, Obama sanoi.- Voimamme kasvaa, kun käytämme sitä varovaisesti. Näytämme esimerkikkiä ja toimimme nöyrästi.

Obama ojensi Amerikan auttavan käden niille, jotka ovat valmiita "avaamaan nyrkkinsä".

- Lähdemme Irakista vastuullisesti ja ryhdymme tekemään rauhaa myös Afganistanissa.

Terrorismin suhteen Obama kuitenkin jatkoi supervallan johtajan elkein: "We will defeat you", eli "lyömme teidät".

Obama muistutti virkaanastujaispuheessaan, että edessä on monta estettä. Hän viittasi niin Irakin sotaan, Afganistaniin, maailmanlaajuiseen talouskriisiin kuin ilmaston lämpenemiseenkin. Hän sanoi, että on tullut aika unohtaa "lapsellisuus" ja yhdistyä.

- Kaikki ovat tasa-arvoisia ja vapaita tavoittelemaan onnellisuuttaan, Obama hehkutti. - Yhdysvallat on valinnut toivon pelon sijasta, hän jatkoi.

Hän painotti, että amerikkalainen kansakunta muodostaa kaikenlaisista kulttuureista. Rehellisyys, rohkeus ja isänmaallisuus olivat Obaman puheessa toistuvia teemoja.

- Hallitus tekee kaikkensa, jotta se ansaitsisi kansansa luottamuksen.

Obama muistutti virkaanastujaispuheessaan myös, että vielä 60 vuotta sitten hänenlaisensa mies ei olisi saanut samanlaista palvelua kuin nyt. Kuitenkin tänäpäivänä mustaihoinen voi olla täysivaltainen presidentti.

Obaman äiti on yhdysvaltalainen ja isä kenialainen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.