Yhdysvallat mukaan Ottawan miinaneuvotteluihin

Yhdysvallat on päättänyt lähteä mukaan Kanadan johtamaan neuvotteluprosessiin, joka tähtää henkilömiinojen kieltämiseen maailmanlaajuisesti. Tähän saakka Yhdysvallat on tyytynyt passiiviseen tarkkailijan rooliin. Eräillä tahoilla kuitenkin pelätään, että supervallan vaatimat poikkeukset vesittävät tämän ns. Ottawan prosessin.

Vielä alkuvuodesta Yhdysvallat suhtautui ynseästi Kanada-vetoisiin miinakieltoneuvotteluihin, mutta myöhään eilisiltana supervalta ilmoitti merkittävästä asennemuutoksesta: Yhdysvallat tulee täysillä mukaan Ottawan neuvotteluprosessiin.

Ulkoministeriön tiedottaja selvitti syitä kelkankäännökseen Washingtonissa, kun taas presidentti Clinton keskittyi kohentamaan taannoisen polvivamman notkauttamaa golfkuntoaan lomapaikassaan Massachusettsissa.

Valkoisen talon virallisessa lausunnossa todetaan, että Yhdysvallat haluaa tukea lupaavimpia toimintatapoja henkilömiinojen käytön kieltämiseksi ja on päättänyt siksi osallistua aktiivisesti Kanadan aloitteesta käynnistyneisiin neuvotteluihin. Tähän saakka Yhdysvallat ovat keskittänyt kaiken miinadiplomatiatarmonsa YK:n alaiseen Geneven aseidenriisuntakonferenssiin.

USA ei unohda Geneveä

"Ottawan tielle" astumisestaan huolimatta amerikkalaiset eivät käännä selkäänsä Genevellekään, joka avaa Valkoisen talon mukaan yhä parhaan väylän kansainväliselle miinakielto-sopimukselle. Nimettömänä pysyttelevät korkean tason lähteet ovat kuitenkin ilmaisseet Valkoisen talon olevan tyytymätön Geneven neuvotteluiden viimeaikaiseen edistymiseen.

Supervallan ilmoitus mukaantulosta Ottawan-prosessiin on otettu vastaan ristiriitaisin tuntein. Periaatteessa Yhdysvallat on tietysti tervetullut, mutta sen ajamien poikkeusten pelätään pahimmassa tapauksessa tekevän suurta hallaa neuvotteluille. Amerikkalaiset nimittäin vaativat Korean niemimaan jättämistä henkilömiina-kiellon ulkopuolelle. Lisäksi Yhdysvallat sallisi siirtymäkaudella ns. älymiinojen käytön - nämä tuhoutuvat itsestään tietyn ajan kuluttua. Ihmisoikeus- ja rauhanjärjestöt katsovatkin, että tällaisin eväin Yhdysvaltoja ei saisi laskea neuvottelupöytään.
(MTV3/Pekka Karppinen)


Lue myös:

    Uusimmat