Mainos

Yhdysvallat moukaroi Kandaharia

Yhdysvallat on pommittanut myöhään eilen Afganistanissa Kandaharin kaakkoispuolella sijaitsevaa tukikohtaa. Bin Ladenin olinpaikasta ei ole tietoa.

Yhdysvallat on pommittanut voimakkaasti Talebanien tukikohtaa Kandaharissa.


Afganistanin Taleban-liike kuitenkin kiistää, että Yhdysvallat olisi pommittanut tukikohtaa, jota Talebanin ja al-Qaeda-verkoston johtajat käyttävät Kandaharissa, kertoi afgaanien uutistoimisto AIP. AIP lainasi Talebanin entistä Pakistanin lähettilästä Abdul Salam Zaeefia, jonka mukaan tukikohta ei kuulunut liikkeen johdolle.

Zaeef lisäsi myös, että liikkeen korkein johtaja mullah Mohammad Omar selvisi pommituksesta vahingoittumattomana ja on turvassa. Zaeef totesi myös, ettei Taleban tiedä missä terrorismista epäilty Osama bin Laden majailee.
-Hän ei ole meidän hallussamme olevalla alueella, Zaeef sanoi. Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld kertoi aiemmin, että Yhdysvallat pommitti myöhään tiistaina Afganistanissa Kandaharin kaakkoispuolella sijaitsevaa tukikohtaa, jota käyttivät sekä al-Qaedan että Talebanin johtajat.
-Se oli selvästi johtoaluetta. Kuka hyvänsä siellä olikin, hän toivoo varmasti, ettei olisi ollut paikalla, sanoi Rumsfeld. Rumsfeld myönsi, ettei hänellä ollut tietoa siitä, ketä tukikohdassa iskuhetkellä mahdollisesti oli.

Yhdysvallat on löytänyt Afganistanista yli 40 paikkaa, joissa on mahdollisesti tehty joukkotuhoaseisiin liittyvää tutkimusta. Yhdysvaltojen mukaan toiminnan takana on todennäköisesti Osama bin Laden ja hänen al-Qaeda-verkostonsa.

Kandaharin kaupungin lähettyville oli tiistaihin mennessä saapunut 800-1100 yhdysvaltalaista merijalkaväen sotilasta, joiden tehtävänä oli ainakin katkaista Kandahariin vievät päätiet. Kandahar on Talebanin viimeinen tukikohta Afganistanissa.

Vankilaväkivalta päättynyt

Väkivaltaisuudet Mazar-i-Sharifissa Pohjois-Afganistanissa sijaitsevassa vankilassa ovat päättyneet, kertovat silminnäkijät. Aiemmin pohjoinen liitto kertoi tukahduttaneensa kolme päivää jatkuneen vankikapinan.

Taleban-liikkeen ulkomaisten taistelijoiden kapinassa sai surmansa suuri joukko vankeja. Kapinan tukahduttamisessa käytettiin myös Yhdysvaltain ilmapommituksia sekä amerikkalaisia erikoisjoukkoja. Silminnäkijöiden mukaan vankilassa ei enää käydä taisteluja.

(STT-Reuters)

Amerikkalaiset kertovat myös paikallistaneensa eri puolilta Afganistania 40 kohdetta, joissa epäillään kehitellyn joukkotuhoaseita.

(Huomenta Suomi 28.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.