Yhdysvallat maksaa Kiinalle pandavelkaa

Kiinan pandakanta on saanut vahvistusta Yhdysvalloista. Erikoiskone kuljetti tänään maahan Yhdysvalloista kaksi pandaa: Washingtonista Tai Shan -uroksen ja Atlantan eläintarhasta Mei Lan -naaran.

Molemmat nuoret bambukarhut ovat syntyneet Kiinan Yhdysvalloille vuokraamien pandojen rakkauden tuotteena. Kiina on vuokrannut pandoja eläintarhoille eri puolille maailmaa kylmän sodan päivistä asti. Käytäntö on nimetty pandadiplomatiaksi.

Pandadiplomatian kiemuroiden takia jälkikasvu piti lähettää Kiinaan kaksivuotiaina, mutta molemmat eläimet ovat viettäneet pari vuotta kaavailtua kauemmin Yhdysvalloissa.

- Tai Shan ja Mei Lan edustavat paitsi Yhdysvaltojen ja Kiinan yhteistyötä pandojen säilyttämiseksi, myös Kiinan ja Yhdysvaltojen kansojen ystävyyttä, Xie Feng Kiinan Washingtonin-suurlähetystöstä sanoi lähtötilaisuudessa.

Pandojen lähtö oli amerikkalaiseläintarhojen väelle kova paikka.

- Toivoimme, että tämä päivä ei koskaan koittaisi, Washingtonin eläintarhan johtaja Steve Montfort sanoi.

Molemmat pandat saivat erikoisvarusteltuun lentokoneeseen matkaevääksi 75 kiloa bambua.

Heti hommiin

Kiinassa innostus pandojen "kotiinpaluusta" on valtava. Molemmat yksilöt aiotaan heti laittaa runsastuttamaan pieneksi kutistunutta pandakantaa. Eläimet viedään asumaan Sichuanin maakunnassa sijaitsevaan pandakeskukseen.

Varsinkin Mei Lanin pariutumismahdollisuudet kiinnostavat kiinalaisia. Sen kumppanivalikoimasta on jopa tehty internet-sivu, jossa pandafanit voivat käydä äänestämässä sopivinta partneria. Viranomaisten mukaan ratkaisu on lopulta naaraan omissa tassuissa.

- Jos se ei kelpuuta ketään, turvaudumme keinosiemennykseen, pandakeskuksen työntekijä Yang Xiaoxiao kertoo.

Apukeinot voivat olla tarpeen, sillä pandat ovat pahamaineisen laiskoja lisääntyjiä. Asiantuntijat ovat joutuneet kehittämään niiden avuksi erilaisia harjoituksia ja jopa näyttämään eläimille "pandapornoa", videonauhoja pandojen parittelusta.

Kiina pitää jättiläispandaa kansallisaarteenaan. Pandoja elää luonnonvaraisina vain 1600 yksilöä.

(MTV3- STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat