Mainos

Yhdysvallat määrää joukkoja valmiuteen

Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen vahvisti tänään hallituksen aikovan kutsua reserviläisiä palvelukseen Kosovon sotatoimien vuoksi. Cohen ei suostunut kertomaan palvelukseen kutsuttavien määrää, mutta sanoi kyseessä olevan "huomattavan määrän" reserviläisiä.

New York Times -lehti kertoi aiemmin päivällä puolustusministeriön aikovan pyytää presidentti Bill Clintonia määräämään 33 000 reserviläistä ja kansalliskaartilaista valmiustilaan tehostaakseen hyökkäyksiä Jugoslaviaan. Pyyntö esitetään lehden mukaan maanantaina.

Määräys koskee ensisijaisesti ilmavoimien reserviläisiä ja kansalliskaartin ilmavoimayksikköjä. Valkoisen talon odotetaan myös pyytävän kongressilta kuusi miljardia dollaria Jugoslavian operaatioon. Viikko sitten Nato pyysi Yhdysvalloilta 300 lentokonetta lisää Jugoslavian operaatiota varten. Natolla olisi tämän jälkeen alueella 1100 lentokonetta.

New York Timesin mukaan reserviläisiä tarvittaisiin nimenomaan suuremman lentokonemäärän ylläpitotehtäviin. Palvelukseen kutsuttavat olisivat pääasiassa kuljetus- ja tankkauskoneiden miehistöä.

Kreikalta kritiikkiä

Naton ilmaiskut ovat vahvistaneet Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin asemaa ja aiheuttaneet viattomien ihmisten kuolemia, sanoi Naton jäsenmaan Kreikan pääministeri Kostas Simitis tänään. Hänen mielestään ilmaiskut ovat lisänneet Balkanin ongelmia.

Simitis vaati ilmaiskujen lopettamista ja Jugoslavian joukkojen vetämistä Kosovosta. Hän jatkoi, että ilmaiskuilla ei ole onnistuttu estämään etnistä puhdistusta Kosovossa. Sen naapureiden Makedonian ja Albanian tilanne on epävakaistunut pakolaisten tulon vuoksi. Kreikka on Simitiksen mukaan kärsinyt vakavia taloudellisia tappioita ilmaiskujen seurauksena, sillä matkailu on vähentynyt, vienti vaikeutunut ja liike-elämä hankaloitunut maan pohjoisosissa.

Montenegron presidentti Milo Djukanovic sanoi pelkäävänsä, että kriisi laajenee koko Balkanille.
- On vaarana, että Kosovon tuli ja veri eivät peitä alleen vain Jugoslaviaa, vaan koko alueen, Djukanovic sanoi.
Djukanovicin mielestä sekä Nato että Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic ovat tehneet virheitä Kosovon kriisissä. Hän vaatii taistelujen lopettamista heti. Djukanovic sanoi Milosevicin yrittävän horjuttaa Montenegron hallitusta kaikin tavoin.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.