Mainos

"Yhdysvallat liian puolueellinen Kosovossa"

Ministeri Elisabeth Rehn puhuu pitkän uransa käänteistä Huomenta Suomen haastattelussa. Hän toteaa, että presidetti Ahtisaaren ehdotus on ainoa toimiva rauhan saavuttamiseksi Kosovon räjähdysherkällä alueella.

Huomenta Suomessa vieraillut ministeri Elisabeth Rehn on tehnyt mittavan uran sekä kotimaan politiikassa että kansainvälisissä tehtävissä.

Erityisesti YK:n tehtävissä Balkanin alueella ansioitunut Rehn muistuttaa, ettei Kosovon tulevaisuus ole rahalla ratkaistavissa.

- Jos ja kun jonkinlainen itsenäisyys tulee Kosovoon, sillä on heijastusvaikutuksia koko Balkanin alueelle, esimerkiksi Makedonian ja Serbian vähemmistöille.

Rehn moittii kansainvälisiä tahoja turhasta kärsimättömyydestä. Rauhan rakentaminen levottomille alueille käy harvoin muutamassa vuodessa.

- En oikein pidä siitä, että kansainvälinen yhteisö, erityisesti Yhdysvallat, on liian yksipuolisesti Albanian puolella. Serbit katsotaan kaikin puolin syyllisiksi. Syyllisiä he ovatkin, mutta niin ovat osaltaan albaanitkin.

Rehn kertoo puoltavansa presidentti Martti Ahtisaaren ehdotusta Kosovon rauhanneuvotteluissa.

- Uskon, että Ahtisaaren ehdotus on melkein ainoa toimiva. Mitään täydellistä ratkaisua sinne on mahdoton saada toimivaksi.

Rehn muistuttaa, ettei Kosovon tilanne voi jatkua nykyisen kaltaisena enää kovin pitkään.

Rauhan rakentamisen asiantuntija

Elisabeth Rehn on ollut naispoliitikkona edelläkävijä.

Vuonna 1990 Rehn nimitettiin Suomen puolustusministeriksi ensimmäisenä naisena. Hän oli myös ehdolla ensimmäiseksi naispresidentiksi Martti Ahtisaaren vastaehdokkaana vuonna 1994.

Rehnin mukaan naiset joutuvat usein todistelemaan maailmanpolitiikassa pystyvänsä hoitamaan työnsä. Epäilijöitä riitti silloinkin, kun Rehn valittiin Jugoslavian alueelle YK:n ihmisoikeustarkkailijaksi.

- Se lämmittää, että nykyään minut katsotaan asiantuntijaksi varsinkin rauhan rakentamisessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.