Mainos

Yhdysvallat lieventää Kuuba-pakotteita

Presidentti Bill Clinton ilmoitti perjantaina, että Yhdysvallat lieventää Kuuban vastaisia pakotteitaan. Yhdysvallat sallii humanitaarista apua vievät suorat lennot Yhdysvalloista Kuubaan sekä helpottaa lääkkeiden ja lääketarvikkeiden myymistä maahan.

Yhdysvaltainkuubalaiset saavat lisäksi lähettää Kuubaan jääneille sukulaisilleen vuosittain laillisesti 1200 dollaria, joka on noin 6700 Suomen markkaa. Clinton toivoo myös, että ulkoministeri Madeleine Albright ja kongressi yhdessä löytäisivät tapoja, joilla kuubalaisille voitaisiin "siirtää" elintarvikkeita.

Clintonin mukaan lievennykset ovat jatkoa paavin tammikuussa tekemälle Kuuban-vierailulle, joka Clintonin mukaan edisti maan muuttumista "kansalaisyhteiskunnaksi".
-Yhdysvaltain politiikan viimekätinen päämäärä on edistää saaren siirtymistä rauhanomaisin keinoin demokratiaan, sanoi Clinton julkistamassaan lausunnossa.

Castro hyvillään

Fidel Castro suhtautui pakotteiden lieventymiseen varovaisen myönteisesti.
-Toimet näyttävät myönteisiltä. Ne auttavat parempien suhteiden luomisessa Yhdysvaltain ja Kuuban välille, sanoi Castro CNN-televisiokanavan lähetyksessä Havannassa.

Sen sijaan Kuuban ulkoministerin Roberto Robainan mukaan lievennykset ovat vain "murusia".
-Mielestäni kyseessä on vain kosmeettinen ele, joka ei mene ongelman ytimeen. Heidän täytyy tehdä paljon enemmän, sanoi Robaina Genevessä, jossa hän osallistuu YK:n ihmisoikeuskomission kokoukseen.

Aiemmin perjantaina Robaina ilmoitti ihmisoikeuskomissiolle Kuuban vaativan, että Yhdysvallat lopettaa taloussaarron täysin. Kuuba on ollut Yhdysvaltain taloussaarrossa 36 vuotta.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.