Mainos

Yhdysvallat lähettää lisäapua Irakiin järjestystä valvomaan

Yhdysvallat aikoo lähettää piakkoin Irakiin 1200 neuvonantajaa, joiden tehtävänä on auttaa maan poliisivoimien uudelleenjärjestelyssä. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi tänään myös, että liittouman joukot vartioivat tärkeimpiä sairaaloita Bagdadissa, ja kaupungin omia poliiseja yritetään värvätä takaisin töihin hillitsemään ryöstelyä.

Avustusjärjestöt ovat kuvanneet Irakin pääkaupungin tilaa kaoottiseksi, ja turvattomuus on hidastanut myös avustuskuljetusten liikkeellelähtöä. Sekava tilanne on johtanut aseellisiin yhteenottoihin.

Liittouman toimet ovat ilmeinen vastaus laajan arvosteluun siitä, että sen joukot eivät ole pyrkineet hillitsemään ryöstelyä, joka seurasi presidentti Saddam Husseinin hallinnon kaatumista. Levottomuuksia on ollut eri puolilla Irakia.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld torjui eilen illalla kansainvälisen kritiikin. Hänen mukaansa kyse on luonnollisesta siirtymävaiheesta kymmenien vuosien sorron jälkeen. Rumsfeld syytti myös viestimiä ongelman liioittelusta.

Myös Tanskalta poliisivoimia Irakiin


Yhdysvaltain ohella myös Tanska on ilmoittanut haluavansa lähettää sotilaita ja poliiseja Irakiin. Niiden tarkoituksena olisi pääministeri Anders Fogh Rasmussenin mukaan turvata humanitaarisen avun jakelua ja pitää yllä järjestystä. Tanskan päätös riippuu Rasmussenin mukaan puolueiden yhteisestä päätöksestä, eikä ole sidottu YK:n pyytämään apuun.

Tanska haluaisi lähettää Irakiin 380 sotilasta ja 20-30 poliisia.

Tanska on avustanut Yhdysvaltain johtamaa liittoumaa Irakin sodassa muun muassa asein.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.