Yhdysvallat kiistää vakoiluskandaalin

Yhdysvallat kiistää europpalaisväitteet, joiden mukaan Washington liittolaisineen olisi vakoillut eurooppalaisia yrityksiä Echelon-seurantajärjestelmän avulla.

Rubin

Eurooppalaiset ovat olleet järkyttyneitä väitteistä, joiden mukaan satelliittivakoilua on harrastettu vuosia ja EU:n komissio miettii, ryhtyykö se perusteellisesti penkomaan asiaa.

-Meillä on kaikki syyt olla järkyttyneitä siitä seikasta, että että tällainen vakoilu on ollut meneillään vuosia, eikä se ole johtanut virallisiin vastalauseisiin, sanoi Euroopan parlamentin edustaja Nicole Fontaine.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja James Rubin (kuvassa) kiistää kuitenkin jyrkästi syytteet yritysvakoilusta. -Kansallisella turvallisuustoimistolla NSA:lla ei ole oikeutta hankkia tietoja yksityisistä yrityksistä, sanoo Rubin. Myös entinen Keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja James Woolsey pitää väitteitä roskapuheina. -Yhdysvallat ei harrasta teollisuusvakoilua. Me emme yritä varastaa Toyotan seuraavan mallin salaisuuksia antaaksemme ne General Motorsille, Woolsey vakuuttaa.

Kiusallinen kiista

Echelon-satelliittijärjestelmä perustettiin kylmän sodan aikana vuonna 1947. Mukana ringissä ovat Yhdysvaltain lisäksi Kanada, Britannia, Uusi-Seelanti ja Australia. Alunperin verkoston avulla oli tarkoitus jäljittää terroristeja ja huumekauppiaita sekä seurata vihollismaiden liikkeitä. Nykyisellään verkon väitetään pystyvän nappaamaan mm. faxeja, sähköpostiviestejä ja kännykkäpuheluita.

Yhdysvalloissa toimintaa pyörittää Kansallinen turvallisuustoimisto NSA, salaisin kaikista maan tiedusteluyksiköistä.

Britit on sotkettu mukaan vakoilusyytöksiin. Pääministeri Tony Blair on jo joutunut kieltämään brittien osuuden mahdolliseen teollisuusvakoiluun. Tuoreiden kanadalaisväitteiden mukaan Britannian entinen pääministeri Margaret Thatcher olisi käyttänyt vakoiluverkkoa seuratakseen kahden hallituksensa ministerin puuhia.

Kanadalainen agentti Mike Frost on esittänyt väitteet CBS:n ajankohtaisohjelmassa, joka esitetään sunnuntaina. Ohjelmasta annettujen ennakkotietojen mukaan Frost sanoo, että vakoilujärjestelmässä mukana olevat maat ovat voineet kiertää kiellon omien kansalaistensa vakoilusta pyytämällä toista jäsenmaata tekemään sen puolestaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat