Mainos

Yhdysvallat kiistää CIA:n vankilentojen käyneen Norjassa

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan CIA:n vankikoneet eivät ole laskeutuneet Norjan lentokentille. Ilmailulaitoksen tiedossa ei ole koneiden käyntejä Suomessa.

Norjan ulkoministeriö oli pyytänyt Yhdysvaltain suurlähetystön edustajia antamaan lisäselvitystä Osloon viime kesänä laskeutuneesta amerikkalaiskoneesta.

- Olemme tavanneet Yhdysvaltain suurlähetystön edustajan, joka kiisti, että kone olisi tuolloin ollut amerikkalaisviranomaisten käytössä. Hänen mukaansa kone oli Norjassa käydessään siviilikäytössä, Norjan ulkoministeriön tiedottaja Anne Lene Dale Sandsten kertoo.

Norjalaismediat ovat esittäneet epäilyjä, joiden mukaan heinäkuun 20. päivänä Gardermoenin lentokentälle laskeutunut kone olisi kuljettanut vankeja. Myös Ruotsin hallitus on pyytänyt ilmailuviranomaisia selvittämään, ovatko CIA:n koneet laskeutuneet Ruotsin lentokentille.

Tiedot CIA:n salaisista vankikuljetuksista tulivat julki amerikkalaislehti Washington Postin raportoitua, että CIA:lla on useita salaisia vankiloita useissa Aasian ja Itä-Euroopan maissa. Lehden mukaan CIA on kuljettanut vankiloihin terroriepäiltyjä salaisilla kuljetuslennoilla. Tämän jälkeen useat maat ovat ilmoittaneet CIA:n käyttämien koneiden laskeutuneen niiden kentille.

Suomen Ilmailulaitoksen mukaan heidän tiedossaan ei ole, että CIA:n koneita olisi lentänyt Suomeen. Niin kutsutusta liikennelaskutuskannasta ei ole löytynyt merkintöjä viidestä lentokoneesta, joita CIA:n tiedetään tai epäillään käyttäneen. Liikennelaskutuskannasta löytyvät tiedot Suomeen saapuvien koneiden ilmoittamista lentosuunnitelmista.

Norjan pääministeri: "Ei mitään dramaattista"

Norjan pääministerin Jens Stoltenbergin mukaan amerikkalaiskoneiden laskeutumisessa norjalaiskentille ei ole mitään dramaattista.

- Ulkoministeriömme on keskustellut amerikkalaisten kanssa. Vankilennoista ei ole ollut kyse. Tässä ei ole mitään dramaattista, totesi Tukholmassa tänään vieraillut Norjan pääministeri Jens Stoltenberg.

Myöskään Ruotsin pääministeri Göran Persson ei nähnyt aihetta isoihin otsikoihin.

- Hallitus kokoontuu huomenna, jolloin kokoamme viranomaistemme keräämän tiedon ja vedämme johtopäätökset. Ilmeisesti teemme amerikkalaisille samanlaisia kysymyksiä, kuin mitä muutkin maat ovat tehneet, pääministeri Göran Persson kuittasi kohun amerikkalaiskoneiden laskeutumisesta ruotsalaisille lentokentille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.