Mainos

Yhdysvallat kiirehtii Intiaa liennytyksessä

Yhdysvallat kiirehtii Intiaa ottamaan seuraavan askeleen sen ja Pakistanin kireiden välien korjaamiseksi.

Ulkoministeri Colin Powell painosti muun muassa Intiaa vapauttamaan "poliittisia vankeja" ennen Kashmirissa syksyllä järjestettäviä vaaleja, ja päästämään alueelle riippumattomia tarkkailijoita.

Intia on syyttänyt Pakistanin tukevan muslimikapinallisten hyökkäyksiä pohjoisessa osavaltiossaan Kashmirissa, ja kieltäytynyt edistämästä rauhanprosessia ennen kuin rajaloukkaukset loppuvat. Maat ovat ajautuneet todelliseen sotilaalliseen umpikujaan: miljoonan sotilaan joukot odottelevat valmiudessa ydinvaltojen välisen rajan molemmin puolin.

-Odotamme nyt, että Intia jatkaisi liennytystoimiaan. Pakistan on jo tehnyt hyvää työtä sitoutuessaan lopettamaan pysyvästi tuen tunkeutujilta,Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell kertoi toimittajalle intialaisjohtajien kanssa käymiensä neuvottelujen alla.

Viime kuussa Intia avasi jälleen ilmatilansa pakistanilaiskoneille ja veti takaisin sota-aluksensa.

Intia ja Pakistanin ajautuivat pattitilanteeseen viime joulukuulla Intian parlamenttiin tehdyn iskun vuoksi. Intia on syyttänyt iskusta Pakistanista käsin toimivia taistelijoita.

Powell sanoi sunnuntaina, että suhde naapurusten välillä on parantunut mutta silti edelleen varsin jännittynyt. Kashmirin levottomuuksissa on kuollut yli 36000 ihmistä vuoden 1989 jälkeen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.