Mainos

Yhdysvallat kaatoi Gaza-päätöslauselman

Yhdysvallat käytti pitkästä aikaa veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa ja kaatoi päätöslauselman, joka olisi tuominnut Israelin sotatoimet Gazan alueella.

Yhdysvallat kaatoi myöhään eilen illalla YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeudellaan päätöslauselman, joka olisi tuominnut Israelin sotatoimet Gazan alueella.

Qatarin esittämässä päätöslauselmassa vaadittiin Israelia keskeyttämään hyökkäyksensä ja vapauttamaan pidättämänsä 64 palestiinalaisvirkamiestä. Hamasin puolestaan edellytettiin vapauttavan sieppaamansa israelilaissotilaan ilman ehtoja.

Päätöslauselmaa kannatti 10 neuvoston jäsenmaata ja neljä pidättäytyi äänestämästä. Ainoastaan Yhdysvallat äänesti sitä vastaan, kertoo neuvoston puheenjohtajana toimiva Ranskan YK-lähettiläs Jean-Marc de la Sabliere. Pidättäytyjät olivat Britannia, Tanska, Peru ja Slovakia.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs John Bolton perusteli vetoaan sillä, että päätöslauselman teksti oli hänen mielestään tilanteeseen sopimaton ja Lähi-idän äskettäiset tapahtumat huomioon ottaen vanhentunut. Israel ja Yhdysvallat olivat lobanneet ankarasti päätöslauselmaa vastaan, ja ne toivoivat, ettei esitys etenisi edes äänestykseen saakka.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta sitten lokakuun 2004, kun Yhdysvallat käytti veto-oikeuttaan. Myös tuolloin pöydällä oli Israelin toimia Gazassa käsitellyt päätöslauselma.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.