Mainos

Yhdysvallat käärmeissään Afganistan-paljastuksista

Yhdysvallat sanoo tutkivansa perinpohjin miten Afganistanin sotatoimista saattoi päästä julkisuuteen salaisia tietoja. Viikonvaihteessa julkitulleissa asiakirjoissa mainitaan myös Suomi, joka on yhä toistuvammin ollut mukana aseellisissa välikohtauksissa. Suomessa opettava oikeusasiantuntija epäilee, että asiakirjojen julkitulo lisää painetta sitoa Yhdysvallat enemmän kansainväliseen oikeuteen.

Suomalaiset rauhanturvaajat ovat parin viime vuoden aikana tottuneet ampumavälikohtauksiin partiointiretkillään Mazar -e-Sharifissa. Wikileakin paljastukset Afganistanin siviiliuhreista liitetään kuitenkin toistaiseksi enemmän eteläiseen Afganistaniin ja ilmaiskuihin. Yli 90 000 sivua käsittelevän materiaalin läpikäynti vie vielä aikaa.

- Jos ei ole ollut mukana näissä paljastuneissa tapahtumissa eikä ole osallistunut vastaavaan toimintaan, näillä paljastuksilla ei ole Suomelle mitään seurauksia. Niitä voi tulla, mikäli asiakirjat viittaisivat suomalaisten sotilaiden mukanaoloon, mutta toistaiseksi en ole tietoinen mistään sellaisesta, toteaa kansainvälisen oikeuden professori Jan Klabbers Helsingin yliopistosta.

Yksi Wikileakin paljastuksista on kuitenkin se, että USA:n armeijan operaatioissa sodan siviiliuhrit jäävät usein hämärän peittoon. Suomessa hämärän peittoon on jäänyt ainakin se, kuka on ollut ampumavälikohtausten toisena osapuolena ja onko joku ulkopuolinen saanut surmansa.

- Demokraattina ja kansalaisena olen sitä mieltä, että tällaisen tiedon tulisi olla julkista. Mutta voin hyvin kuvitella, että armeijan mielestä näin ei ole - kaikki on salaista tai erittäin salaista, Klabbers toteaa.

Toistaiseksi Wikileakin vuoto on lähinnä kiusallinen vain Yhdysvalloille, jonka ympäri maailmaa toimivat sotilaat vastaavat räikeimmistä teoistaan ainoastaan kotimaassaan.

- Yhdysvaltain hallitusta on viimeisen parinkymmenen vuoden ajan painostettu turhaan ottamaan vastuuta armeijansa henkilöstön rikoksista sitoutumalla kansainväliseen rikostuomioistuimeen ja nyt tuo paine tulee jälleen lisääntymään, arvelee Klabbers.

(MTV3)

Katso: Obama: Vuototiedot oikeita

Katso Rita Strömmerin juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.