Mainos

Yhdysvallat julkisti puolustusstrategiansa

Presidentti George Bush on julkistanut hallintonsa puolustusstrategian. 33-sivuisessa asiakirjassa Bush linjaa ensi kertaa maan puolustuksen suuntaviivat. Linjauksia on kehitelty viime vuoden syyskuun 11. päivästä lähtien.

Bushin linjassa oleellisinta on suuntaus pois kylmän sodan jäänteistä ja perinteisestä sodankäynnistä - nyt korostetaan ennaltaehkäiseviä iskuja, jotka kohdistuvat vihamielisiin valtioihin sekä terroristiryhmiin, jotka kehittävät joukkotuhoaseita. Yhdysvallat aikoo myös toimia yksin niin halutessaan.

-Me emme epäröi toimia yksin, jos se on tarpeen, ja käytämme itsepuolustusoikeuttamme toimimalla ennakoivasti terrorin uhkaa vastaan, sanotaan asiakirjassa. Sen mukaan Yhdysvaltoja eivät uhkaakaan enää kilpailevat valtiot, vaan sortuvat valtiot.

Asiakirjassa todetaan myös, että "presidentillä ei ole pienintäkään aikomusta antaa minkään vieraan vallan saada kiinni Yhdysvaltojen aikaansaamaa suurta johtoasemaa, joka on avautunut Neuvostoliiton romahdettua yli vuosikymmen sitten.

-Me emme käytä voimaamme maailmanlaajuisen edun tavoitteluun, luvattiin strategiassa.

-Me etsimme sen sijaan voimatasapainoa, joka hyödyttää inhimillistä vapautta, strategia linjaa.

Linjauksista on ollut tietoja julkisuudessa aiemminkin, eikä se sisältänyt suuria uutisia. Asiakirja on kuitenkin vuoden 1986 lain mukaan julkistettava ja luovutettava kongressille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.