Mainos

Yhdysvallat: Jeltsin turhan optimistinen Nato-sopimuksen suhteen

Yhdysvallat pitää Venäjän presidentin Boris Jeltsinin näkemystä Naton ja Venäjän välisen sopimuksen valmistumisesta liian toiveikkaana. New York Times -lehden mukaan Pariisin allekirjoitustilaisuus saattaa lykkääntyä sopimuksen sotilaallisten kysymysten vuoksi.

Hallituslähteitä lainaavan New York Timesin mukaan Venäjä ja Nato ovat jopa eri mieltä siitä, miksi Pariisin paperia kutsutaan. Venäläiset haluavat nimeksi jotain vielä sitovampaa ja laillisempaa kuin "asiakirjan". Moskova haluaa Naton ja Venäjän neuvoston johtoon myös oman edustajansa pääsihteeri Javier Solanan rinnalle.

Länsi tunnustaa Venäjän tehneen suuren myönnytyksen antaessaan Naton sijoittaa pysyviä joukkoja uusiin jäsenmaihin. Venäjä haluaa kuitenkin rajoittaa joukkojen määrän viiteen prosenttiin Euroopan tavanomaisia aseita säätävän sopimuksen luvuista. Lännen mielestä se on liian vähän.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset eivät halua myöskään antaa vaikutelmaa, että nyt ollaan luomassa toisen luokan Nato-maita. Eikä länsi hyväksy Moskovan vaatimuksia asettaa rajoituksia uusien jäsenmaiden sotilaalliselle infrastruktuurille kuten lentokentille ja tutkille, jotta Nato voisi nopeasti vahvistaa joukkojaan.
(MTV3/Rauli Virtanen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.