Mainos

Yhdysvallat ja Venäjä yrittävät ylittää erimielisyytensä

19:07

Yhdysvaltojen ja Venäjän ministerit hakivat tänään sovintoa tapaamisessaan Washingtonissa.

Taustalla olevia jännitteitä kerratessaan Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry otti avuksi urheiluvertauksen. Sekä hän että Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ovat pelanneet jääkiekkoa.

– Me molemmat tiedämme, että niin diplomatiassa kuin jääkiekossa sattuu toisinaan törmäyksiä, Kerry sanoi.

Kerry toivoi, että ministerineuvotteluissa pystytään ohittamaan keskinäiset kiistat ja puhumaan maailmanpoliittisesti painavista asioista, kuten Syyrian tilanteesta. Huipputapaamisen osallistuivat ulkoministereiden lisäksi myös maiden puolustusministerit.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat pohjimmiltaan samoilla linjoilla useassa asiassa, kommentoi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Sean Roberts.

– Esimerkiksi Syyrian suhteen kummallakin on samoja tavoitteita, mutta maat ovat eri mieltä keinoista, joilla kriisi ratkaistaan, sanoo Venäjään erikoistunut Roberts.

Kerry ja Lavrov ovat aiemmin ilmaisseet olevansa sitoutuneita järjestämään Syyrian rauhankonferenssin.

Huonoja suhteita ei haluta

Yhdysvaltojen ja Venäjän suhdetta rasittavat kummankin osapuolen sisäpoliittiset paineet. Sean Roberts kuvailee, että Venäjällä Yhdysvaltoja ja länsimielisyyden vastaisuutta on käytetty lyömäaseena sisäpolitiikan hallintaan.

– En usko, että Venäjä haluaa huonoja suhteita Yhdysvaltoihin. Venäjä tarvitsee hyviä suhteita, jo pelkästään taloutensa vauhdittamiseksi.

Maiden väliset suhteet ovat olleet kireät. Keskiviikkona presidentti Barack Obama perui syyskuun alkuun suunnitellun tapaamisen presidentti Vladimir Putinin kanssa. Syiksi Yhdysvallat mainitsi liialliset erimielisyydet muun muassa ihmisoikeuskysymyksissä, mutta Venäjä piti yksiselitteisenä perusteena maan päätöstä tarjota väliaikainen turvapaikka tietovuotaja Edward Snowdenille.

– Snowdenin tapaus on monimutkainen ja siihen vaikuttaa moni muukin seikka. Venäjä ei varmastikaan halunnut Snowdenista taakkaa itselleen. Sekä Putinilla että Obamalla ei ollut mahdollisuutta antaa periksi tässä asiassa, Roberts sanoo.

Putinin ulkopoliittinen neuvonantaja Juri Ushakov vakuutti tänään Kremlissä, että Venäjä ei haudo kostoa Obaman ja Putinin peruuntuneen tapaamisen vuoksi.

(MTV3 – STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.