Mainos

Yhdysvallat ja Venäjä sopuun ydinkärkien vähennyksistä

Yhdysvallat vahvistaa päässeensä Venäjän kanssa sopuun ydinkärkien vähentämisestä. Sopimus allekirjoitetaan myöhemmin toukokuussa Moskovassa.

Venäjä ja Yhdysvallat ovat päässeet sopuun ydinkärkien vähennyksestä.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ilmoitti tänään, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat päässeet sopimukseen ydinkärkien vähentämisestä 1700:n ja 2200:n välille. Venäjän presidentti Vladimir Putin vahvisti sopimukseen pääsyn. Sopimukseen päästiin Yhdysvaltain apulaisulkoministerin John Boltonin ja Venäjän varaulkoministerin Georgi Mamedovin neuvotteluissa strategisen aseistuksen vähentämisestä Moskovassa tänään, kertoi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Sean McCormack. Bush sanoi allekirjoittavansa sopimuksen, kun hän vierailee Moskovassa toukokuun lopulla.

Uusi sopimus vähentää sekä Yhdysvaltain että Venäjän ydinasevarastoja nykyisestä noin 6000-7000 ydinkärjestä 1700:n ja 2200:n välille. Bush ja Putin ovat aiemmin sanoneet toivovansa, että supistukset tehtäisiin kymmenessä vuodessa. Bush sanoi uuden sopimuksen poistavan kylmän sodan perinnön. -Uudesta aikakaudesta tulee tehostetun keskinäisen turvallisuuden, taloudellisen turvallisuuden ja parantuneiden suhteiden aikakausi, Bush sanoi toimittajille ennen lähtöään päivän kestävälle vierailuille Chicagoon.

Bush ja Putin pääsivät yhteisymmärrykseen ydinkärkien määrän rajoittamisesta.

Presidentti Vladimir Putin puolestaan sanoi Moskovassa olevansa tyytyväinen yhteiseen työhön. Putin kiitti Bushia sopimukseen pääsystä. -Ilman Yhdysvaltain hallituksen tahtoa ja presidentti Bushin huomiota sopimukseen pääsy olisi ollut vaikeata, Putin sanoi. Yhdysvaltain ja Venäjän huippukokouksen valmisteluasiakirjat esitellään maiden ulkoministereille heidän tavatessaan Reykjavikissä, sanottiin Venäjän ulkoministeriön tiedotteessa. Ulkoministerien Colin Powellin ja Igor Ivanovin on määrä viimeistellä muiden huippukokousasiakirjojen tekstit, kun he tapaavat Naton ulkoministerikokouksen yhteydessä Reykjavikissä huomenna. Niihin kuuluu mm. Venäjän ja Yhdysvaltain strategisen kumppanuuden määrittelevä asiakirja.

Osa varastoidaan, osa puretaan

Valkoisen talon tiedottaja Ari Fleischer sanoi, että supistukset toteutetaan niin, että osa ydinkärjistä varastoidaan ja osa puretaan. Kysymys ydinkärkien kohtalosta pitkitti neuvotteluja, sillä Yhdysvallat vaati saada varastoida ydinkärjet ja Venäjä vaati niiden ja laukaisulaitteiden tuhoamista. Sopimuksesta tulee McCormakin mukaan virallinen sopimus, jollaista Putin on toivonut. Kummankin osapuolen on ratifioitava sopimus.

Yhdysvaltain ja Venäjän tavoitteena oli saada sopimus valmiiksi 12. kesäkuuta mennessä. Tuolloin tulee kuluneeksi puoli vuotta siitä, kun Yhdysvallat irtisanoutui ohjustentorjuntaa rajoittavasta ABM-sopimuksesta. Yhdysvallat katsoo ABM-sopimuksen vaikeuttavan kehitteillä olevan kansallisen ohjuspuolustushankkeen etenemistä. Bush vierailee Moskovassa ja Pietarissa 23.-26. toukokuuta.

(MTV3-Reuters-STT-Itar-Tass )

(Yhdeksän uutiset 13.05.2002).

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.